Domowa wersja popularnego batonika Knoppers, w smaku bardzo przypominająca oryginał. Do podrobienia oryginału potrzebne są tylko odpowiednie wafle, które w moim przypadku były chyba nieco za grube. Masa mleczna i orzechowa są natomiast bardzo zbliżone do tych w kupnym batoniku. Polecam do wypróbowania, o wpół do dziesiątej rano :-)
Masa mleczna:
1/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru
175 g miękkiego masła
1 szklanka mleka w proszku
Mleko zagotować z cukrem. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać powoli ostudzone mleko. Na koniec wsypać mleko w proszku, dokładnie wymieszać.
Masa czekoladowa:
100 g masła
160 g masła czekoladowo - orzechowego (typu Nutella)
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100 g posiekanych orzechów laskowych
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać Nutellę i kakao. Wymieszać z orzechami laskowymi mielonymi i siekanymi.
Dodatkowo:
3 suche wafle (23 x 29 cm każdy)
100 g mlecznej czekolady
Jeden wafel posmarować masą czekoladową, przykryć kolejnym waflem. Posmarować go masą mleczną i przykryć ostatnim z wafli. Całość przełożyć na deskę, przykryć kolejną deską w celu obciążenia i odstawić w zimne miejsce na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie zdjąć górną deskę, posmarować wierzchni wafel rozpuszczoną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia. Następnie pokroić na małe kawałki.
ojejkujejku to coś dla mnie <3
OdpowiedzUsuńWow, nie ma to jak dobry, domowy batonik i do tego smakujący jak oryginał! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały! Dzięki za przepis.Sprawdził się na urodzinach wnuczki.
OdpowiedzUsuńDzieciaki wysmakowały do ostatniego kawałeczka.
Serdeczności i podziękowamia:)))