Mamy gorące upalne lato, dlatego dzisiaj coś lekkiego, owocowego, pysznego! Bezowy czekoladowy blat z bitą śmietaną, owocami polanymi białą czekoladą i płatkami migdałowymi. Czy muszę dodać coś jeszcze, aby przekonać Was do spróbowania?
Składniki:
6 białek
300 g cukru
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
3 łyżki gorzkiego kakao
Dodatkowo:
1 brzoskwinia
1 banan
300 g borówek
1 tabliczka białej czekolady
400 ml śmietanki kremówki + dodatkowo 3 łyżki
1 "Śnieżka" do przygotowania na mleku
garść płatków migdałowych
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Na koniec dodać sok z cytryny i kakao, delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub na dużą blachę z narysowanym na papierze do pieczenia okręgiem). Wyrównać brzegi. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i po 5 minutach zmniejszyć do około 130 stopni. Piec 65 - 70 minut, aż wierzch będzie chrupiący, a środek nadal delikatnie miękki.
Śmietankę przed ubiciem mocno schłodzić, przelać do miski, dodać Śnieżkę i ubijać, aż będzie bardzo sztywna. Przełożyć na bezowy blat - można to zrobić łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
Brzoskwinie i banany pokroić w plasterki. Banany skropić niewielką ilością soku z cytryny. Poukładać na śmietanie, posypać borówkami.
Białą czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach śmietanki. Przygotowaną polewą polać owoce, posypać płatkami migdałowymi. Przed podaniem schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz