Strony

środa, 29 października 2014

Bezowe pieczarki

 

Jeśli lubicie bezy, ale znudziło Was już ich tradycyjne podanie to wypróbujcie bezowe pieczarki. Ich przygotowanie jest równie proste jak tradycyjnych, a rezultat niezwykle efektowny. Zaskoczcie swoich bliskich i upieczcie im te pyszne pieczarki :-)


Składniki:

  • 4 białka

  • 250 g cukru

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Białka upić na sztywną pianę, partiami dodawać cukier, ubijać, aż cukier się rozpuści a piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 


Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką. Formować kapelusze i nóżki. Przy wyciskaniu kapeluszy zacząć od zewnątrz i kierować się do środka, a końcówkę pociągnąć w bok, aby nie utworzyć "czubka". Nóżki formować od dołu ku górze w taki sposób, aby na dole były grubsze niż u góry. Mokrym palcem spłaszczyć czubek, aby móc potem położyć na nóżce kapelusz. 


Piec około 50 minut w 100 stopniach, a potem przez kolejne 30 - 40 minut w 70 stopniach. 


Kapelusz przyklejać do nóżki za pomocą bardzo gęstego lukru. Posypać niewielką ilością kakao.




3 komentarze: