Strony

piątek, 19 grudnia 2014

Babeczki z krówkami i rodzynkami

Najlepsze na ciepło, kiedy krówki są jeszcze płynne, a ciasto przepięknie pachnie karmelem. Świątecznie udekorowane na świątecznym stole będą cieszyć nie tylko podniebienie, ale również oko. Proste w wykonaniu, zresztą jak wszystkie muffinki. Może skusicie się na nadchodzące święta?


Składniki na 10 sztuk:

  • 120 dkg krówek waniliowych lub śmietankowych

  • 1 łyżka mleka

  • 85 g miękkiego masła lub margaryny

  • 40 g brązowego cukru

  • 1 duże jajko

  • 100 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 25 g rodzynek

     

Krówki posiekać na mniejsze kawałeczki, połowę wrzucić do naczynia, dodać mleko i rozpuścić (w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce), odstawić do przestudzenia.


W misce utrzeć masło z cukrem na puszysty, jasny krem. Wymieszać z jajkiem, dodać przesianą z proszkiem mąkę. Dodać rodzynki i rozpuszczoną masę krówkową.


Masę przełożyć do papilotek, posypać pozostałymi posiekanymi krówkami.


Piec około 15 - 20 minut w 180 stopniach.

Do udekorowania użyłam masy cukrowej.

 




 

1 komentarz: