Najlepsze na ciepło, kiedy krówki są jeszcze płynne, a ciasto przepięknie pachnie karmelem. Świątecznie udekorowane na świątecznym stole będą cieszyć nie tylko podniebienie, ale również oko. Proste w wykonaniu, zresztą jak wszystkie muffinki. Może skusicie się na nadchodzące święta?
Składniki na 10 sztuk:
120 dkg krówek waniliowych lub śmietankowych
1 łyżka mleka
85 g miękkiego masła lub margaryny
40 g brązowego cukru
1 duże jajko
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g rodzynek
Krówki posiekać na mniejsze kawałeczki, połowę wrzucić do naczynia, dodać mleko i rozpuścić (w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce), odstawić do przestudzenia.
W misce utrzeć masło z cukrem na puszysty, jasny krem. Wymieszać z jajkiem, dodać przesianą z proszkiem mąkę. Dodać rodzynki i rozpuszczoną masę krówkową.
Masę przełożyć do papilotek, posypać pozostałymi posiekanymi krówkami.
Piękne dekoracje! Jestem pewna, że smakowały wybornie :)
OdpowiedzUsuń