Strony

niedziela, 21 października 2012

Ciasteczka digestive


Ciasteczka digestive to pełnoziarniste, słodko - słone ciasteczka z dodatkiem drobno zmielonych płatków owsianych. Można je jeść bez dodatków, lub posmarowane od spodu mleczną czekoladą. Bardzo dobrze zastąpią kanapkę jedzoną na drugie śniadanie jak również nadadzą się do herbaty, w której można je umoczyć. W zależności od upodobań można dodać większą lub mniejszą ilość cukru. Ja dałam go więcej niż w przepisie, bo lubię słodkie. Smakują podobnie jak te, które można dostać w sklepie. Przepis pochodzi z książki "The classic 1000 cake & bake recipes" autorstwa Wendy Hobson z moją małą modyfikacją. Polecam szczególnie osobom odchudzającym się i dbającym o linię (z mniejszą ilością cukru).


Składniki
  • 175 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g górskich płatków owsianych
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4,5 łyżki brązowego cukru
  • 6 łyżek mleka

Płatki owsiane mielimy w blenderze*. Dodajemy do wymieszanych dwóch rodzajów mąki, dorzucamy masło, wsypujemy sól, proszek, cukier i wlewamy mleko.


Wszystko dokładnie zagniatamy. Wałkujemy ciasto na około 4 mm grubości i wykrawamy dowolne kształty (np. szklanką o dość małej średnicy). Układamy na blaszce wysmarowanej lekko tłuszczem.


Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Po wyjęciu z pieca suszymy na kratce.


Opcjonalnie można rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować jedną stronę.


* Płatki typu medium oatmeal można również dostać w niektórych
 sklepach. Te zmielone powinny być bardzo drobne, ale nie muszą być tak sypkie jak mąka.



5 komentarzy:

  1. uwielbiam maczać ciacha w herbacie..taki nawyk z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te nadają się do tego w 100%, na pewno nam się nie rozpadną i nie zrobią w herbacie "statków" ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka digestive należą do moich ulubionych, choć wersji domowej jeszcze nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. czy mozna podarowac sobie make pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, proszę wtedy dodać więcej mąki pełnoziarnistej.

      Usuń