Ciasteczka digestive to pełnoziarniste, słodko - słone ciasteczka z dodatkiem drobno zmielonych płatków owsianych. Można je jeść bez dodatków, lub posmarowane od spodu mleczną czekoladą. Bardzo dobrze zastąpią kanapkę jedzoną na drugie śniadanie jak również nadadzą się do herbaty, w której można je umoczyć. W zależności od upodobań można dodać większą lub mniejszą ilość cukru. Ja dałam go więcej niż w przepisie, bo lubię słodkie. Smakują podobnie jak te, które można dostać w sklepie. Przepis pochodzi z książki "The classic 1000 cake & bake recipes" autorstwa Wendy Hobson z moją małą modyfikacją. Polecam szczególnie osobom odchudzającym się i dbającym o linię (z mniejszą ilością cukru).
Składniki:
175 g mąki pełnoziarnistej
50 g mąki pszennej
50 g górskich płatków owsianych
100 g masła pokrojonego w kostkę
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4,5 łyżki brązowego cukru
6 łyżek mleka
Płatki owsiane mielimy w blenderze*. Dodajemy do wymieszanych dwóch rodzajów mąki, dorzucamy masło, wsypujemy sól, proszek, cukier i wlewamy mleko.
Wszystko dokładnie zagniatamy. Wałkujemy ciasto na około 4 mm grubości i wykrawamy dowolne kształty (np. szklanką o dość małej średnicy). Układamy na blaszce wysmarowanej lekko tłuszczem.
Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Po wyjęciu z pieca suszymy na kratce.
Opcjonalnie można rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować jedną stronę.
* Płatki typu medium oatmeal można również dostać w niektórych sklepach. Te zmielone powinny być bardzo drobne, ale nie muszą być tak sypkie jak mąka.
uwielbiam maczać ciacha w herbacie..taki nawyk z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńTe nadają się do tego w 100%, na pewno nam się nie rozpadną i nie zrobią w herbacie "statków" ;-)
OdpowiedzUsuńCiasteczka digestive należą do moich ulubionych, choć wersji domowej jeszcze nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńczy mozna podarowac sobie make pszenna?
OdpowiedzUsuńMożna, proszę wtedy dodać więcej mąki pełnoziarnistej.
Usuń