Strony

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Babeczki z kremem z białą czekoladą, lemon curdem i bezą


Tak się jakoś stało, że wiosenna pogoda nastroiła mnie na bezy. Zarówno na ich robienie jak i jedzenie. Dzisiaj kolejna propozycja dla Was. Kruche babeczki z kremem na bazie kremówki i mascarpone z dodatkiem białej czekolady, lemon curdem i bezą. Jak dla mnie rewelacja. Słodycz bezy i kremu równoważy się z delikatnie kwaśnym lemon curdem, a do tego pyszna, kruchutka otoczka. Mniam :)


Składniki (na 12 babeczek):
  • 180 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy ciasto podsypując mąką i wycinamy krążki o średnicy foremki na babeczki. Z reszty ciasta wycinamy paski, które będą rantami.

Formę smarujemy tłuszczem (najlepiej rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka). Na spód układamy krążki, nakłuwamy je widelcem. Z pasków formujemy brzegi babeczki, przyklejamy do spodu.


Pieczemy około 17 - 20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia.



Składniki na krem:
  • 150 ml śmietany kremówki +2 łyżki
  • 70 g serka mascarpone
  • 50 g białej czekolady

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy z 2 łyżkami kremówki w kąpieli wodnej, studzimy. Letnią czekoladę dodajemy do śmietany i serka, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.

Składamy babeczki:
  • kruche spody,
  • krem z białą czekoladą
  • lemon curd z tego przepisu
  • bezy z tego przepisu (pieczemy je około 60 - 70 minut, powinny być jeszcze miękkie w środku, aby łatwiej dało się je ugryźć z babeczką)

Na spód babeczki nakładamy porcję kremu, na wierzch łyżeczkę lemon curd i na koniec bezę. 


Smacznego!





3 komentarze:

  1. a dla mnie ??? !!!!! też bym zjadła ! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te babeczki wyglądają pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczki są wspaniałe. Robiłam je już trzy razy. Z czekolady dodawanej do kremu warto jednak zrezygnować. Poza tym rewelacja.

    OdpowiedzUsuń