piątek, 15 lutego 2013

Bezowe serduszka


Wprawdzie Walentynki były wczoraj, ale dlaczego mamy okazywać swoją miłość tylko tego jednego dnia? Jeśli chcecie sprawić radość Waszej drugiej połówce dzisiaj, jutro czy jakiegokolwiek innego dnia w ciągu roku pomysł na bezy sprawdzi się wyśmienicie. Jest prosty, mało pracochłonny, a wygląda i smakuje wyśmienicie. 


Składniki:
  • 4 białka (powinny być zimne)
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • czerwony barwnik w żelu

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na bardzo sztywną pianę (po odwróceniu miski do góry nogami nie mogą z niej wypadać). Następnie po jednej łyżce dodajemy cukier, cały czas ubijając na nieco niższych obrotach.

 
Do szprycy zakładamy okrągłą, średniej wielkości końcówkę. Na wewnętrznej powierzchni worka cukierniczego barwnikiem rysujemy wzdłuż 3 cienkie paski. Przekładamy ubite białka. Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując serduszka. Początkowo może nam wychodzić tylko biała piana (można ją wycisnąć z powrotem do miski), ale po czasie barwnik zacznie się rozpuszczać i barwić białko.


Bezy suszyć w 90 stopniach przez około 60 - 75 minut.




Pomysł zaczerpnięty ze strony mojewypieki.com 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam bezy :)
    Swietne zdjęcia tak przy okazji.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny myk z tym czerwonym paseczkiem;))

    OdpowiedzUsuń