Bezowe serduszka
Wprawdzie Walentynki były wczoraj, ale dlaczego mamy okazywać swoją miłość tylko tego jednego dnia? Jeśli chcecie sprawić radość Waszej drugiej połówce dzisiaj, jutro czy jakiegokolwiek innego dnia w ciągu roku pomysł na bezy sprawdzi się wyśmienicie. Jest prosty, mało pracochłonny, a wygląda i smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 4 białka (powinny być zimne)
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na bardzo sztywną pianę (po odwróceniu miski do góry nogami nie mogą z niej wypadać). Następnie po jednej łyżce dodajemy cukier, cały czas ubijając na nieco niższych obrotach.
Do szprycy zakładamy okrągłą, średniej wielkości końcówkę. Na wewnętrznej powierzchni worka cukierniczego barwnikiem rysujemy wzdłuż 3 cienkie paski. Przekładamy ubite białka. Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując serduszka. Początkowo może nam wychodzić tylko biała piana (można ją wycisnąć z powrotem do miski), ale po czasie barwnik zacznie się rozpuszczać i barwić białko.
Bezy suszyć w 90 stopniach przez około 60 - 75 minut.
Pomysł zaczerpnięty ze strony mojewypieki.com
Uwielbiam bezy :)
OdpowiedzUsuńSwietne zdjęcia tak przy okazji.
Pozdrawiam
fajny myk z tym czerwonym paseczkiem;))
OdpowiedzUsuń