Ciasto z toffi i prażonym słonecznikiem

Choć może Wam się wydawać, że słonecznik bardziej pasuje do bułek i chleba, to prażone nasiona nadają się do ciasta wyśmienicie. Dzięki chrupiącej skorupce z karmelu idealnie komponują się ze słodyczą toffi i bitą śmietaną, a do tego pyszny puszysty biszkopt. Spróbujcie, a nie będziecie żałować!
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. mąki kartoflanej
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy powoli cukier cały czas mieszając. Następnie wlewamy żółtka i miksujemy do połączenia. Wsypujemy przesiane dwa rodzaje mąki i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.
Całą masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki (wielkość 36x24 cm, w zależności czy będzie mniejsza czy większa biszkopt będzie ciut wyższy bądź niższy).
Pieczemy w 170 stopniach około 30 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystygnięcia.
Dodatkowo:
- około 3/4 puszki masy kajmakowej/krówkowej
- 2 - 3 zagęstniki do śmietany
- 2 czubate łyżki cukru pudru
Po wystudzeniu biszkoptu kroimy go na pół. Ubijamy śmietanę z zagęstnikiem i cukrem pudrem i wykładamy równomiernie na spód biszkoptu. Przykrywamy drugą częścią. Wierzch smarujemy masą krówkową.
Na patelni rozpuszczamy masło na średnim ogniu i wsypujemy cukier. Dodajemy słonecznik i cały czas mieszamy (uwaga! łatwo się przypala!) przez około 5 minut. Wysypujemy na toffi.
Odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki, żeby śmietana się ściągnęła i aby ciasto dało się łatwo pokroić.
Voila!
o takim połączeniu dotychczas nie słyszałam.
OdpowiedzUsuńbrzmi smakowicie.
bardzo podoba mi się słonecznikowa chmurka :)
Ja też uwielbiam prażony słonecznik.. Wieki tego ciasta nie robiłam. :(
OdpowiedzUsuńMy brother recommended I might like this website. He was totally right.
OdpowiedzUsuńThis post actually made my day. You cann't imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!
Here is my weblog - unexplained weight loss
to jest polska
Usuńjadłem bardzo dobre i mam ochotę go zrobić samemu:)
OdpowiedzUsuńWitam!! właśnie go robię po raz drugi i tym razem od razu dwie blachy :) Ostatnim razem wyszedł wyśmienicie i wszyscy zachwalali!! polecam!
OdpowiedzUsuńHi there, I log on to your blogs like every week.
OdpowiedzUsuńYour humoristic style is awesome, keep up the good work!
my web blog :: roofing madison wi