poniedziałek, 29 października 2012

Muffiny dyniowe


Z lekkim poślizgiem, ale są - muffiny dyniowe :) Są pyszne, w smaku bardzo podobne do zamieszczanych wcześniej marchewkowych. Wilgotne, o lekko korzennym smaku, z delikatnie chrupiącą, słodką skórką. Puree z dyni jest jedynie delikatnie wyczuwalne, ale nadaje ciekawej, oryginalnej nutki. Polecam :-)


Składniki:
  • 2,5 szkl. mąki tortowej
  • 140 g miękkiego masła
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • brązowy cukier demerara do posypania

W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy. Mieszamy.
Puree z dyni mieszamy z jogurtem, odstawiamy.


W dużej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy porcjami mąkę na przemian z dynią. Mieszamy do połączenia składników. 


Ciasto rozprowadzić do papilotek na muffiny do około 3/4 wysokości. Posypujemy cukrem. Pieczemy 25 - 30 minut w 180 stopniach. 


Smacznego! :-)



2 komentarze: