Muffiny dyniowe
Z lekkim poślizgiem, ale są - muffiny dyniowe :) Są pyszne, w smaku bardzo podobne do zamieszczanych wcześniej marchewkowych. Wilgotne, o lekko korzennym smaku, z delikatnie chrupiącą, słodką skórką. Puree z dyni jest jedynie delikatnie wyczuwalne, ale nadaje ciekawej, oryginalnej nutki. Polecam :-)
Składniki:
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- brązowy cukier demerara do posypania
W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy. Mieszamy.
Puree z dyni mieszamy z jogurtem, odstawiamy.
W dużej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy porcjami mąkę na przemian z dynią. Mieszamy do połączenia składników.
Ciasto rozprowadzić do papilotek na muffiny do około 3/4 wysokości. Posypujemy cukrem. Pieczemy 25 - 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego! :-)
ale groźna dynia z tyłu:)
OdpowiedzUsuńświetne zdjęcia, a przepis bardzo ciekawy ;)
OdpowiedzUsuń