piątek, 28 września 2012

Hotcakes z twarożkiem



Wypróbowałam już wiele różnych przepisów na racuchy, pancakes'y, placuszki, naleśniki itd., ale tak smacznych jeszcze nigdy nie jadłam. Jak dla mnie są idealne. Niewiarygodnie puszyste, mięciutkie, delikatne i pyyyyszne. Podawane z dżemem i/lub cukrem pudrem bądź też syropem klonowym są świetnym urozmaiceniem śniadaniowego menu. Po stokroć polecam!
Przepis pochodzi z książki Nigelli "Forever summer". 


Składniki:
  • 250 g twarożku śmietankowego (w oryginale ricotta)
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka, osobno białka i żółtka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 płaskie łyżki cukru

Twarożek, żółtka, mleko i cukier zmiksować na gładko. Dolać olej. Wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i wymieszać z resztą.


Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć krótko z obu stron na wolnym ogniu.


Smacznego!



4 komentarze:

  1. Uwielbiam placuszki z twarożkiem, sa takie delikatne! :) Świetne Ci wyszły, apetyczne grubaski :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co pochodzi od Nigelli musi być pyszne! wypróbuję w niedzielę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, takie grubaśne właśnie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń