Uwielbiam makaron, pod każdą postacią! Robię z niego spaghetti, zapiekanki, sałatki, dodaję do zup. Chyba powinnam urodzić się we Włoszech :-). Jeżeli Wy również lubicie makaron sałatka ta na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest łatwa i szybka, a co najważniejsze lekkostrawna i sycąca. Idealna jako pożywne śniadanie lub lunch do szkoły czy pracy. Niby tylko kilka prostych składników, a jaki smakowity efekt ...
Składniki:
- 250 g filetu z piersi kurczaka
- 100 g ulubionego makaronu*
- 1/2 dużej czerwonej papryki
- 1/3 puszki kukurydzy
- 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- kostka rosołowa
- sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, po czym odlewamy go i odstawiamy do wystygnięcia. Aby uniknąć jego posklejania możemy wymieszać go z odrobiną oleju bądź oliwy.
Równocześnie nastawiamy garnek z wodą na bulion. Po jej zagotowaniu wrzucamy kostkę rosołową** i czekamy aż się rozpuści, a następnie wrzucamy oczyszczony i przekrojony wzdłuż filet. Bulion oczywiście można zrobić warzywny i przygotować go samemu, ja jednak z braku czasu i trochę z lenistwa poszłam na skróty ;-). Kurczaka gotujemy około 15 minut zwracając uwagę, aby po przekrojeniu nie był surowy (czas gotowania zależy od grubości porcji). Następnie kroimy go na małe kawałeczki i wsypujemy do makaronu.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i połowę kroimy w kosteczkę. Dodajemy do makaronu. Na koniec zostało nam tylko odsączyć kukurydzę i dorzucić do reszty.
Sos możemy zrobić jaki nam się tylko podoba. Ja najbardziej lubię ten na bazie jogurtu naturalnego. Miesza się go z łyżką majonezu i polewa na sałatkę. Można go zastąpić sosem vinegrette bądź jednym z wielu do wyboru sosów gotowych (np. francuskim lub 1000 wysp).
Bon appetit!
* ja dałam świderki, pół na pół zwykłe i pełnoziarniste
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz