Jeżeli płatki owsiane kojarzą Wam się tylko z rozgotowaną papką podawaną w przedszkolu na śniadanie i zdecydowanie nie jest to dla Was miłe wspomnienie powinniście wypróbować tych ciasteczek. Połączenie płatków z żurawiną i białą czekoladą to coś, co tygryski lubią najbardziej. Porcja ciastek w mojej rodzinie znika z talerza tak szybko, że niewiele udaje się schować na później. Doskonałe do zjedzenia na świeżo jak i do przechowywania w szczelnym pojemniku przed długie dni, a fantazyjnie zapakowane są oryginalnym pomysłem na drobny upominek. Może nie wyglądają zbyt profesjonalnie, ale smak wszystko rekompensuje. Spróbujcie!
Składniki:
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g płatków owsianych
- 90 g masła lub margaryny
- 70 g brązowego cukru
- 50 g cukru pudru
- 1 duże jajko
- 50 g suszonej żurawiny
- 70 g białej czekolady*
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Mieszamy w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki. W drugiej rozpuszczamy masło/margarynę (najszybciej w mikrofalówce), dodajemy jajko, oba cukry i aromat waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Następnie płynną masę wlewamy do miski z mąką. Na grubych oczkach na tarce ścieramy białą czekoladę i wraz z żurawiną wsypujemy ją do ciasta.
Blachę smarujemy dokładnie tłuszczem, łyżką nakładamy ciasto formując małe placuszki i zostawiając między nimi odstępy, gdyż ciasteczka trochę się rozpłyną na boki.
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, wkładamy blachę i pieczemy około 13 - 15 minut do delikatnego zbrązowienia ciasteczek.
Smacznego!
*jeżeli ktoś nie lubi białej czekolady można ją zastąpić np. mleczną
Przepis pochodzi od mojej koleżanki Mai, której bardzo dziękuję za podzielenie się nim ze mną :)
Przepis pochodzi od mojej koleżanki Mai, której bardzo dziękuję za podzielenie się nim ze mną :)
Bardzo lubię wszystko co jest z owsianką:)) Też często robię podobne ciasteczka:)) Pozdrawiam http://smerfetka79.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń