Pomysłów na rogaliki jest mnóstwo, a przepisów na nie jeszcze więcej. Wypróbowałam już wiele różnych, jednak przepis, który chcę Wam dzisiaj podać jest wyjątkowy. Ciasto jest mięciutkie i niewiarygodnie puszyste, rozpływa się w ustach ;-). Po prostu rewelacja! Najlepszą zaletą tego przepisu jest możliwość jego modyfikacji. Rogaliki można zrobić zarówno na słodko z dżemem lub na wytrawnie z szynką i/lub serem. Doskonały pomysł na śniadanie dla łakomczuchów ze szklanką mleka lub kakao. Mmm ... ale pycha!
Składniki na 16 rogalików:
- 600g mąki
- 200 ml ciepłej wody
- 200 ml maślanki
- 30g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- 3 czubate łyżki cukru lub 1 mała łyżeczka*
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
- jedno jajko do posmarowania rogalików
- lukier - opcjonalnie w wersji słodkiej
Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól, proszek i 3 łyżki cukru (w wersji słodkiej). W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru (w obu wersjach) i czekamy chwilę, żeby zaczęły pracować. Wlewamy je następnie do mąki, dodajemy maślankę i olej. Wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrąg o średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów (tak jak pizzę). Razem mamy 16 trójkącików. U podstawy kładziemy dżem lub po plasterku szynki/sera i zawijamy - zaczynając od postawy.
Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut. Następnie smarujemy każdego rogalika roztrzepanym jajkiem i wkładamy blaszkę do piekarnika. Pieczemy 13 - 15 minut w 190 stopniach.
Pychotka!
* w zależności czy robicie wersję słodką czy wytrawną
Rogalik i ciepłe mleko... Przypomina mi się dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak ... widzę, że mamy te same wspomnienia ;-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się zajadam-pyszne rogaliki :)
OdpowiedzUsuń