Krokiety to pomysł jak zamienić zwykłe naleśniki w całkiem fajne danie. Doskonałe na świeżo jak również zrobione dzień wcześniej i na następny odgrzane. Można je również zamrozić na "czarną godzinę" i w razie potrzeby wcześniej wyjąć. Idealne o każdej porze roku i na każdą okazję. Sezon grzybowy jak najbardziej w pełni, więc uważam, że przepis idealny na tę porę roku. Krokiety nie są trudne ani pracochłonne, także każdy na pewno poradzi sobie z ich wykonaniem.
Składniki na około 12 całkiem sporych krokietów:
- 0,5 kg kapusty kiszonej z marchewką
- 0,4 kg pieczarek (lub innych grzybów)
- 4 jajka
- 3,5 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz
Na początku robimy ciasto na naleśniki. Do miski wbijamy 2 jajka, wsypujemy mąkę i wlewamy mleko oraz dodajemy szczyptę soli. Wszystko dokładnie miksujemy i na patelni smażymy naleśniki (mniej więcej 12 sztuk).
Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, nagrzewamy go i wrzucamy pieczarki. W tym czasie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie kapustę, żeby pozbyć się jej intensywnie kwaśnego smaku. Odciskamy z nadmiaru wody i dorzucamy do pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut, żeby kapusta zmiękła.
Na każdy naleśnik nakładamy na środek porcję przygotowanego farszu. Boki naleśnika zakładamy do środka, a całość zawijamy tak, żeby powstał prostokąt. Przygotowujemy 2 głębokie talerze, do jednego wsypujemy bułkę tartą, a do drugiego wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Każdy z powstałych pakuneczków maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce i układamy na patelni (z olejem). Obsmażamy równomiernie z dwóch stron.
Gotowe do jedzenia!
Uwielbiam krokiety. :) Ciekawe, czemu w takim razie jem je tylko na święta...
OdpowiedzUsuńZmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com
W takim razie masz doskonałą okazję do zrobienia ich we wrześniu :D
OdpowiedzUsuń