poniedziałek, 24 września 2012

Lekkie ciasto ze śliwkami


Po dłuższej przerwie, związanej z przeziębieniem, w końcu nowy przepis. Jako że w lodówce miałam jeszcze zaprawione w cukrze śliwki, postanowiłam je wykorzystać. A śliwki najlepiej komponują się z ciastem drożdżowym, biszkoptowym, babkowym itp. Dlatego dzisiaj w foremce wylądowało połączenie lekkiego ciasta babkowo-biszkoptowego z ślicznymi, słodkimi węgierkami. Przepis dla każdego, szczególnie dla początkujących, bo na pewno im wyjdzie ;-)


Składniki:
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 150 ml oleju
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
  • śliwki z syropu cukrowego lub świeże (mogą być też jakiekolwiek inne owoce np. borówki, jagody, maliny, truskawki...)

Białka oddzielić od żółtek. Dodać małą szczyptę soli i ubić na sztywno. Na koniec stopniowo wsypywać cukier, ubijać do jego rozpuszcxenia. Powoli dodawać żółtka, cały czas ubijając. Małym strumieniem wlewać olej, nadal ubijając. Przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wmieszać do ciasta, ostrożnie, aby piana nie opadła.

Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, wymieszać.Formę o wymiarach 30x20 wyłożyć papierem (ja zrobiłam ciasto w dużej formie keksowej). Na wierzch poukładać owoce. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut (lub dłużej), do suchego patyczka.


Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem. 








2 komentarze:

  1. A kiedy cukier i kakao ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier do ubitych białek, kakao do połowy ciasta. Przepraszam, w przepisie to przeoczylam, już poprawiam.

      Usuń