Nadszedł sezon, kiedy papryka w sklepach nareszcie jest tania. Jako jedno z moich ulubionych warzyw trafia niemal do każdego dania, a teraz również może być głównym składnikiem obiadu. Prosty i efektowny pomysł nie tylko na niedzielny obiad - danie główne i przystawka w jednym, co skraca czas jego przygotowania. Idealnie pasuje do zapiekanych ziemniaczków, na które przepis również podam poniżej. Zdecydowanie polecam!
Składniki dla 2 osób:
- 2 duże papryki*
- 400 g mielonego mięsa
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 20 dkg pieczarek
- 2 plasterki żółtego sera
- 2 łyżki ketchupu
- mała łyżeczka musztardy
- przyprawa meksykańska w proszku
- sól, pieprz, papryka do smaku
- olej do smażenia
Paprykę myjemy i od góry wydrążamy gniazdo nasienne uważając, aby nie rozciąć ścianek.
Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Gdy się lekko zrumieni dodajemy mięso i po chwili pokrojone w kosteczkę pieczarki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką (ostrą lub słodką, wedle gustu) i przyprawą meksykańską. Dodajemy ketchup i musztardę. Całość dokładnie mieszamy. Do mięsa można dorzucić również pokrojoną w kosteczkę świeżą paprykę, fasolę z puszki, groszek czy cokolwiek komu przyjdzie do głowy. W tym zakresie mamy wolną rękę.
Usmażone mięso przekładamy do wydrążonych paprykowych miseczek. Całość układamy na blaszce (najlepsza jest do tego foremka "keksówka", gdyż w niej papryki nam się nie przewrócą). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładamy blaszkę z paprykami i zapiekamy około 40 minut. Skórka powinna być miejscami zbrązowiona. Na około 10 minut przed końcem paprykę przykrywamy serem, żeby się zapiekł.
Drobna uwaga - potrawa najprawdopodobniej puści sporą ilość soku, dlatego w połowie pieczenia warto go odlać, aby papryka się upiekła, a nie ugotowała :-).
Drobna uwaga - potrawa najprawdopodobniej puści sporą ilość soku, dlatego w połowie pieczenia warto go odlać, aby papryka się upiekła, a nie ugotowała :-).
Składniki do ziemniaczków:
- 3-4 ziemniaki (zależy ile kto może zjeść) :-)
- łyżeczka ketchupu
- łyżeczka majonezu
- majeranek
- przyprawa do ziemniaków
- sól, pieprz
- 2 kawałki folii aluminiowej
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę. Dzielimy na porcje i układamy na folii. Posypujemy przyprawami. Ketchup mieszamy z majonezem i polewamy na ziemniaki. Całość zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika obok papryki. Pieczemy 40 minut.
Gotowe!
* przy ich wyborze zwróćcie uwagę, aby miały w miarę prosty spód, by dało radę je postawić na blaszce
* przy ich wyborze zwróćcie uwagę, aby miały w miarę prosty spód, by dało radę je postawić na blaszce
To jutro spróbuje przygotować ten przepis dla mojej gromadki bo mam smaka na papryke.
OdpowiedzUsuń