poniedziałek, 10 września 2012

Mini szarlotki


Jesień niestety coraz bliżej (choć za oknami tego nie widać), a mi ten okres roku kojarzy się, oprócz z pomarańczowymi liśćmi również z czerwonymi, soczystymi jabłkami. Dlatego dzisiaj przepis na bardzo prostą szarlotkę w wersji mini. Najlepsza na ciepło, podawana z bitą śmietaną i lodami waniliowymi. Mmm ... prawdziwa uczta dla wszystkich łasuchów.


Składniki na około 15 mini szarlotek:

  • 125 g masła lub margaryny
  • niecałe 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • papierowe papilotki o średnicy 7 cm*
Dodatkowo:
  • 3 mniejsze jabłka lub 2 duże
  • cukier cynamonowy lub jeśli ktoś nie lubi cynamonu - wanilinowy
  • kruszona (z przepisu na drożdżówki)
Tłuszcz, mąkę, cukier, jajko i proszek zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na okrąg o grubości około 0,5 cm i wykrawamy okrągłe koła o średnicy około 7 cm, po czym układamy ciasto w papilotkach.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, po czym każdą z części kroimy w cienkie plasterki. Układamy ja na przygotowanych spodach w ilości, która nam najbardziej odpowiada. 
Wierzch posypujemy kruszonką, a następnie cukrem cynamonowym lub wanilinowym. Można również zamienić cukier cynamonowy na cukier zwykły + cynamon.

Piec około 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


* Papilotki można kupić w sieci sklepów Ikea, jeśli ktoś ich nie posiada spody szarlotek można układać bezpośrednio na wysmarowanej tłuszczem blaszce.





4 komentarze:

  1. Takie mini szarlotki to świetny pomysł :) Ładnie się prezentują, no i ten smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Oprócz tego, że śliczne, to jeszcze niewiarygodnie smaczne :)

      Usuń
  3. Naprawdę pycha! Częstuję się pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń