Makaron tagliatelle z sosem śmietanowym
Kolejny raz mój ukochany makaron. Tym razem w wersji tagliatelle, podany z sosem śmietanowym i kurczakiem. Zrobiłam trochę więcej sosu, z zamiarem odgrzania go np. na kolację, jednak tak nam smakował, że odgrzewać już nie będzie co ;-) Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje.
Składniki dla 3 całkiem głodnych osób:
- 1/2 opakowania makaronu tagliatelle (około 250 g)
- mała puszka kukurydzy z groszkiem
- 1/3 papryki do przystrojenia
- gęsta kwaśna śmietana 18% (mały kubek, około 180 g)
- sól, pieprz, mielona papryka, przyprawa meksykańska
W garnku wstawiamy posoloną wodę z łyżką oleju. Po zagotowaniu wrzucamy makaron i co jakiś czas mieszamy, aby się nie posklejał. Makaron odlewamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. W tym czasie kroimy kurczaka na małe kawałki i dorzucamy do zrumienionej cebulki. Doprawiamy do smaku. Pieczarki myjemy, kroimy na pół, a następnie na plasterki. Kukurydzę z groszkiem odsączamy. Razem w pieczarkami wrzucamy je na patelnię. Chwilkę wszystko razem podsmażamy. Następnie wlewamy śmietanę i mieszamy. Mąkę rozpuszczamy w wodzie i dolewamy do sosu. Całość podgrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Na talerz nakładamy makaron, następnie polewamy sosem i posypujemy pokrojoną w kosteczkę papryką.
Smacznego!
Pychota :) Bardzo lubię połączenie kurczaka, makaronu, kremowego sosu oraz groszku :)
OdpowiedzUsuń