sobota, 29 września 2012

Makaron tagliatelle z sosem śmietanowym


Kolejny raz mój ukochany makaron. Tym razem w wersji tagliatelle, podany z sosem śmietanowym i kurczakiem. Zrobiłam trochę więcej sosu, z zamiarem odgrzania go np. na kolację, jednak tak nam smakował, że odgrzewać już nie będzie co ;-) Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje.


Składniki dla 3 całkiem głodnych osób:
  • 1/2 opakowania makaronu tagliatelle (około 250 g)
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 20 dkg pieczarek
  • mała puszka kukurydzy z groszkiem
  • 1/3 papryki do przystrojenia
  • gęsta kwaśna śmietana 18% (mały kubek, około 180 g)
  • 100 ml zimnej wody
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz, mielona papryka, przyprawa meksykańska
  • olej

W garnku wstawiamy posoloną wodę z łyżką oleju. Po zagotowaniu wrzucamy makaron i co jakiś czas mieszamy, aby się nie posklejał. Makaron odlewamy.


Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. W tym czasie kroimy kurczaka na małe kawałki i dorzucamy do zrumienionej cebulki. Doprawiamy do smaku. Pieczarki myjemy, kroimy na pół, a następnie na plasterki. Kukurydzę z groszkiem odsączamy. Razem w pieczarkami wrzucamy je na patelnię. Chwilkę wszystko razem podsmażamy. Następnie wlewamy śmietanę i mieszamy. Mąkę rozpuszczamy w wodzie i dolewamy do sosu. Całość podgrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. 


Na talerz nakładamy makaron, następnie polewamy sosem i posypujemy pokrojoną w kosteczkę papryką.


Smacznego!



1 komentarz:

  1. Pychota :) Bardzo lubię połączenie kurczaka, makaronu, kremowego sosu oraz groszku :)

    OdpowiedzUsuń