niedziela, 16 września 2012

Polędwiczki w sosie śmietanowym z bazylią

 
Tym razem, po serii różnych słodkości, pyszny obiad. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-bazyliowym z czarnym makaronem, surówką z kapusty pekińskiej i gruszkami w karmelu. Danie zachwyci każdego. Idealna propozycja na niedzielny obiad dla rodziny, wykwintną kolację dla znajomych lub romantyczną kolację. Zachęcam do wypróbowania.


Składniki dla 2 osób:
  • 40 dkg polędwiczek wieprzowych
  • 200 ml śmietany kwaśnej 18%
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1/4 szkl. wody
  • 1/2 opakowania czarnego makaronu do spaghetti
  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • łyżka majonezu
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól
  • cukier
  • 2 małe gruszki lub 1 duża
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Polędwiczki kroimy w plastry. Kładziemy na rozgrzanym oleju i obsmażamy w obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec smażenia wlewamy wodę, śmietanę i wsypujemy posiekaną drobno bazylię. Wszystko smażymy przez dosłownie minutkę i zdejmujemy z ognia.


W garnku gotujemy wodę na makaron, solimy. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy makaron i gotujemy około 20 minut do zmięknięcia.


Kapustę drobno szatkujemy. Posypujemy solą i odstawiamy na chwilę do zmięknięcia. Następnie polewamy sokiem z cytryny, wsypujemy około 2 łyżeczek cukru i wrzucamy majonez. Wszystko razem dokładnie mieszamy.


Na patelnię z grubym dnem wsypujemy cukier. Włączamy mały ogień i czekamy aż cukier się rozpuści uważając, aby nie przypalić karmelu. Gdy zobaczymy, że rozpuszcza się nierównomiernie i w jednym miejscu mocno brązowieje a w innym jeszcze nie zdejmujemy na chwilę z ognia i delikatnie ruszamy patelnią. Gruszki obieramy i kroimy w plastry wydrążając gniazdo nasienne. Kładziemy je na patelnię. Obracamy, aby z obu stron obtoczyły się w karmelu. Po chwili dodajemy octu balsamicznego, mieszamy i przykrywamy przykrywką, aby gruszki zmiękły.


Wszystko układamy na talerzu i zajadamy ;-)


Smacznego! 
(w razie pytań proszę o informację w komentarzach - na pewno udzielę szczegółowych wyjaśnień 

;-) )



4 komentarze:

  1. czarny makaron ? a cóz to za cudo :) muszę sprobować

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :) Najlepszy jest ten z naturalnym barwnikiem (sepia mątwy). Brzmi strasznie, ale smakuje znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ada nareszcie wiem gdzie podziały się moje słuchawki :) u Ciebie na talerzu :)
    swoją drogą ciekawe jak taki makaron smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakuje znakomicie...! tylko ja go jadłam jak byłam na diecie! :) Ale polecam!

    OdpowiedzUsuń