czwartek, 8 listopada 2012

Zupa krem z dyni


Sezon na dynię nadal trwa, więc zupa wciąż na czasie. Jest bardzo smaczna, kremowa, idealna na rozgrzanie, gdy za oknem pogoda jak dziś. Podana z grzankami jest idealną przystawką przed daniem głównym. Polecam!


Składniki:
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 70 dkg miąższu dyni
  • 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 średnie marchewki obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
  • 2 trójkąciki topionego serka śmietankowego
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • śmietana 30%

Do garnka wlać bulion, wrzucić dynię, ziemniaki i marchewkę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie dorzucić serek topiony i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku. 

Przed podaniem polać śmietanką.


Można posypać grzankami przygotowanymi z chleba tostowego - pokrojony w kosteczkę chleb (bez skórki) wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i przypiekać, aż grzanki się zrumienią. 


Smacznego!



1 komentarz:

  1. lubie taka zupe,moglaby jesc ja c
    odziennie

    OdpowiedzUsuń