Dzisiaj w końcu obiecane muffiny z porzeczkami. Mial być dodany wcześniej ale z przyczyn niezależnych ode mnie trochę się to odwlekło Najważniejsze ze zdążyłam w sezonie na porzeczki. Muffiny są bardzo smaczne, posypka z brązowego cukru sprawia, ze wierzch jest chrupiący i słodki a porzeczki, które w trakcie pieczenia opadają na dno nadają nieco kwaśnego posmaku. Jak dla mnie pycha.
Składniki:
3/4 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru + 2 czubate łyżki
1 duże jajko
1 szklanka jogurtu naturalnego
45 ml oleju
140 g czerwonych porzeczek
Dodatkowo:
1/2 szklanki brązowego cukru
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
W jednej misce mieszamy przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę. Dodajemy płatki owsiane.W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki, po czym dodajemy do zawartości pierwszej miski. Mieszamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy porzeczki zasypane chwile wcześniej 2 łyżkami cukru i delikatnie mieszamy.
Ciasto umieszczamy w papilotkach o 3/4 wysokości. Posypujemy brązowym cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz