Strony

piątek, 12 lipca 2013

Tort Pavlovej na 100 wpis


Nawet nie zauważyłam, kiedy ten czas tak szybko zleciał. Jeszcze przez chwilą dodawałam pierwszy wpis i modliłam się, żeby ktokolwiek odwiedził bloga. Dzisiaj dodaję już setny wpis, a blog cieszy się sporą grupką stałych czytelników. Z tę okazję trzeba uczcić wyjątkowym przepisem, jakim jest bezowy tort Pavlovej z truskawkami. Prosty do zrobienia, choć wymaga trochę czasu w przygotowaniu. Sezon na truskawki zbliża się ku końcowi, więc spieszcie się! Jeszcze zdążycie :)

Składniki:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 200 g białego drobnego cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • truskawki
  • listki mięty

W miseczce mieszamy biały cukier z cukrem brązowym.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ocet winny, a następnie po 2 - 3 łyżki mieszanki cukrów, za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy około 4 minut aż piana będzie gęsta i lśniąca (cukier musi się dokładnie rozprowadzić).


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg).
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 22 - 24 cm. Na środek wykładamy pianę, formując łyżką ładny okrąg. Następnie delikatnie wyrównujemy boki masy od dołu ku górze.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i następnie od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy godzinę. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 100 stopni i suszymy jeszcze około 30 - 40 minut.


Po wystygnięciu bezy ubijamy kremówkę, pod koniec dodając cukier puder. Wykładamy na wierzch bezy, układamy truskawki i dekorujemy listkami mięty.





2 komentarze: