Pyszne, male ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu i efektowne w wyglądzie będą świetnie prezentować się na stole przy każdej okazji. Polecam!
Składniki:
75 g maki tortowej
30 g cukru pudru
3 łyżki kakao
1 łyżka startych migdałów
3 łyżki masła
szczypta soli
1 jajko, lekko roztrzepane
Wsypać mąkę, cukier puder i kakao do miski. Wymieszać z migdałami. Wrzucić masło i wyrabiać do uzyskania gładkiej masy. Dodać jajko, zagnieść. Uformować kulkę i zawinąć w folie spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto rozwałkować na około 4 mm grubości. Wykrawać okrągłe ciasteczka o dowolnej średnicy. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 10 - 12 minut.
Krem:
2 łyżki miękkiego masła
4 czubate łyżki masy toffi
Zmiksować dokładnie masło i toffi. Wstawić na chwile do lodówki do ściągnięcia kremu. Przełożyć do szprycy cukierniczej, nakładać na ostudzone ciasteczko i przykrywać drugim.
Aż ślinka leci, ależ apetyczne:))
OdpowiedzUsuń