To będzie jedna z moich ulubionych zup. I choć dopiero co zjedliśmy ostatnią porcję to już chciałoby się ugotować kolejną. Jest w niej wszystko to, co lubię najbardziej - duża ilość papryki, kurczaka, pikantność i dodatek placków tortilli. Jej przygotowanie nie wymaga długiego czasu, co jest dodatkowym atutem. Jeśli lubicie zupy to jest to dla Was obowiązkowa pozycja. Jeśli nie lubicie - również. Ta zupa jest inna niż wszystkie, nie da się jej nie lubić :-)
Składniki:
- 7 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 pojedyncze duże piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 2 średnie marchewki
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 mała papryczka chili*
- sól, pieprz
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- papryka w proszku
- czosnek granulowany
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 - 3 placki tortilli (wrap)
*jej ilość można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań i pikantności samej papryczki
Kurczaka oczyszczamy z błonek i żyłek, każdą pierś kroimy w poprzek na pół. Przygotowujemy marynatę: 3 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z około 1 łyżeczką granulowanego czosnku, suszoną natką pietruszki, solą, pieprzem, papryką w proszku. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy około 30 - 35 minut w 180 stopniach.
W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Oba warzywa wrzucamy na dużą patelnię z niewielką ilością oliwy, podsmażamy aż zmiękną.
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na 4 części, a każdą z nich w cienkie plasterki. Dorzucamy na patelnię. Dodajemy również pokrojony w plasterki czosnek, chili w plasterkach oraz odsączoną i przepłukaną fasolę. Zalewamy 1 szklanką bulionu i dusimy na wolnym ogniu około 5 minut.
Upieczonego kurczaka kroimy w niezbyt małą kosteczkę.
Zawartość patelni przerzucamy do garnka, dodajemy kurczaka i pozostałą ilość bulionu. Doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki, papryką w proszku. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy razem 7 - 10 minut.
Przed podaniem posypujemy porwanymi na kawałki plackami tortilli.
Smacznego!!
Oryginalny przepis (nieco przeze mnie zmodyfikowany) pochodzi ze strony www.diethood.com
Cos niesamowitego. Niezwykły smak, pikantna, czuć warzywa i smak kurczaka. Rewelacja :)
OdpowiedzUsuń