Wilgotny w środku, chrupiący na zewnątrz. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Bez żadnej chemii, konserwantów i innych ulepszaczy. Tak w kilku słowach można opisać ten chlebek. Choć dodatek kaszy może się wydawać dziwny pasuje idealnie. Dzięki niej chleb zatrzymuje wilgoć w środku. Czego chcieć więcej?
Składniki na 2 bochenki:
1,5 - 2 szklanki letniej wody
50 g świeżych drożdży
700 g mąki pszennej (typ 550)
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżka soli
1 łyżka miodu
100 g ziaren słonecznika
50 - 70 g pestek dyni
50 - 70 g kaszy gryczanej
płatki owsiane - opcjonalnie
Do letniej wody (1,5 szklanki) dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy aż zaczną pracować.
W dużej misce (takiej, która pomieści podwojoną ilość ciasta) przesiewamy i mieszamy obie mąki. Dodajemy słonecznik, dynię, sól i miód. Wlewamy zaczyn drożdżowy. Całość dokładnie zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt ścisłe dodajemy pozostałą wodę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie zajęło to 50 minut).
W tym czasie nastawiamy osoloną wodę i gotujemy kaszę wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy ugotowaną kaszę, ponownie dokładnie wyrabiamy ciasto - około 10 minut. Dwie foremki keksowe smarujemy oliwą lub margaryną, dno możemy wysypać płatkami owsianymi. Ciasto dzielimy na pół, formujemy z niego dwa grube wałki, przekładamy do foremek, nacinamy wierzch nożem i odstawiamy na około 15 - 20 minut przykryte ściereczką, aby ponownie wyrosło.
Pieczemy 50 - 60 minut w 190 stopniach. Po tym czasie możemy jeszcze na 10 minut zostawić bochenki w nagrzanym, wyłączonym piekarniku, aby skórka była bardziej chrupiąca.
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
OdpowiedzUsuń