Pyszny, delikatnie kokosowy, nie za mocno alkoholowy, domowej roboty likier kokosowy. Prosty i szybki w wykonaniu, jedynie namaczanie wiórków wymaga kilku dni. Potem już tylko wszystko razem miksujemy. Doskonały jako samodzielny trunek, dodatek do kawy, wypieków czy jako prezent dla bliskich na nadchodzące święta. Polecam!
Składniki:
125 g wiórków kokosowych
300 ml wódki
500 ml mleka skondensowanego słodzonego
200 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki mleka kokosowego w proszku
3 łyżki drobnego cukru (do smaku)
Wiórki kokosowe umieścić w słoiku lub szczelnie zamykanym pojemniku, zalać wódką, odstawić na 7 - 14 dni, co dwa dni zamieszać słoikiem/pojemnikiem.
Po tym czasie przelewamy zawartość słoika na duże sitko, które umieszczamy nam miską i odstawiamy na co najmniej 12 godzin, aby odsączyć wiórki. Wódkę pozostawiamy w misce, wiórki możemy schować do pojemniczka i wykorzystać np. do jakiegoś wypieku.
Do miski z alkoholem dodajemy mleko skondensowane, śmietankę, mleko kokosowe w proszku. Dokładnie mieszamy, dosładzamy do smaku.
Przelewamy do butelek i odstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone.
Domowej roboty najlepsze :)
OdpowiedzUsuńNiebo, niebo... <3
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńPycha ja jednak dodałam więcej alkoholu;)
OdpowiedzUsuń