sobota, 23 listopada 2013

Likier kokosowy


Pyszny, delikatnie kokosowy, nie za mocno alkoholowy, domowej roboty likier kokosowy. Prosty i szybki w wykonaniu, jedynie namaczanie wiórków wymaga kilku dni. Potem już tylko wszystko razem miksujemy. Doskonały jako samodzielny trunek, dodatek do kawy, wypieków czy jako prezent dla bliskich na nadchodzące święta. Polecam!


Składniki:
  • 125 g wiórków kokosowych
  • 300 ml wódki
  • 500 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki mleka kokosowego w proszku
  • 3 łyżki drobnego cukru (do smaku)

Wiórki kokosowe umieścić w słoiku lub szczelnie zamykanym pojemniku, zalać wódką, odstawić na 7 - 14 dni, co dwa dni zamieszać słoikiem/pojemnikiem. 


Po tym czasie przelewamy zawartość słoika na duże sitko, które umieszczamy nam miską i odstawiamy na co najmniej 12 godzin, aby odsączyć wiórki. Wódkę pozostawiamy w misce, wiórki możemy schować do pojemniczka i wykorzystać np. do jakiegoś wypieku.

Do miski z alkoholem dodajemy mleko skondensowane, śmietankę, mleko kokosowe w proszku. Dokładnie mieszamy, dosładzamy do smaku. 


Przelewamy do butelek i odstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone.





4 komentarze: