niedziela, 24 listopada 2013

Tort Rafaello na Boże Narodzenie

Wiórki kokosowe idealnie pasują do scenerii zimowych świąt, bowiem kojarzą się ze śniegiem. Podobnie jak beza, która przypomina śnieżną pierzynkę. Dlatego połączenie obu tych składników w jednym, białym torcie idealnie spisze się w czasie nadchodzących świąt. Oprócz tego, że świetnie wygląda, to klasyczny tort rafaello zawsze wszystkim smakuje. No prawie wszystkim, bo niestety nie zachwyci tych, którzy tak jak mój K. nie lubią kokosa. Wtedy bezowe bałwanki muszą wystarczyć :-)


Składniki na bezowe bałwanki:
  • 4 białka
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżka białego octu winnego

Białka ze szczyptą soli ubijamy na bardzo sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, ubijamy do uzyskania sztywnej, szklistej konsystencji. Dodajemy mąkę i ocet, mieszamy do połączenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką. Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując bałwanki (jeden większy i jeden mniejszy okrąg stykające się na środku). 


Pieczemy w 90 stopniach około 80 - 90 minut.


Po ostygnięciu dekorujemy pisakami spożywczymi.



Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 7 łyżek cukru
  • 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia, a następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników. 


Przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej dokładnie margaryną.


Pieczemy około 35 minut w 175 stopniach, do suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia.



Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 70 g płatków migdałowych
  • 120 g cukru pudru

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i miksujemy. Wsypujemy cukier i mieszamy. Odkładamy 3 łyżki takiej masy, a do reszty dodajemy wiórki kokosowe i migdały. Do smaku dolewamy likier kokosowy.


Dodatkowo do dekoracji:
  • wiórki kokosowe
  • cukrowe perełki lub śnieżynki

Biszkopt kroimy na pół, przekładamy kremem z dodatkami. Na wierzchu smarujemy odłożonym kremem. Posypujemy wiórkami i cukrowymi perełkami, na około obkładamy bezowymi bałwankami. Odstawiamy do stężenia.


Smacznego!




11 komentarzy: