Strony
▼
Dzisiaj propozycja typowo na karnawał i na nadchodzący wielkimi krokami Tłusty Czwartek - oponki. Mi zdecydowanie kojarzą się z dzieciństwem, kiedy to zajadałam się oponkami w wykonaniu taty lub babci. Jednak nie we wszystkich domach są tak popularne jak w moim. A szkoda, bo robi się je bardzo szybko, są pulchne, mięciutki i znikają z talerza w dosłownie kilka minut. Najlepsze są na ciepło. Jeśli jeszcze nigdy nie mieliście okazji ich spróbować lub wykonać samemu to polecam poniższy przepis. Na pewno nie będziecie żałować.
Kiedyś w gazetce reklamowej z galerii handlowej znalazłam bardzo ciekawy (o dziwo!) przepis na kurczaka tikka masala. Zrobiłam go raz, może dwa i niestety gazetkę gdzieś wcięło. Nie udało mi się w pełni odwzorować tamtego przepisu, ale to, co uzyskałam, bardzo mnie satysfakcjonuje. Nie jest to już typowe, tradycyjne 'tikka masala', bo zabrakło tu pomidorów, ale marynowanie w jogurcie i tradycyjne przyprawy zostały te same. Do tego pyszny kuskus i warzywa na parze. Polecam wszystkim, a szczególnie osobom lubującym się w kuchni wschodniej.
"Tarta tatin (czyt. tarta tatę) jest to rodzaj francuskiej tarty, która tradycyjnie nadziewana jest jabłkami. Tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Tarta szybko stała się popisowym daniem Hotelu Tatin. Swoją międzynarodową sławę zawdzięcza prawdopodobnie Louisowi Vaudable – restauratorowi z Paryża, który spróbował tarty podczas swojego pobytu w Lamotte-Beuvron, a następnie dodał ją do menu prowadzonej przez siebie restauracji Maxim's.Mieszkańcy Lamotte-Beuvron założyli stowarzyszenie La Confrérie des Lichonneux de Tarte Tatin, które ma promować i bronić prawdziwej tarty Tatin. Jego członkowie noszą specjalne stroje, podobne do tych, które dawniej odświętnie noszono na wsiach – niebieskie bluzy, czerwone chusty i czarne kapelusze. Co roku organizowane jest święto i targ, podczas których można dokonać degustacji tarty."