Kupując na targu śliwki i brzoskwinie od razu wiedziałam, ze tym razem zrobię z nich crumble. Niezwykle tani i prosty sposób na zdrowy deser lub pożywne drugie śniadanie. Doskonały, gdy zjawią się niezapowiedziani goście, lub gdy nasi domownicy maj ochotę na szybka
przekąskę. Polecam!
Składniki:
Kruszonka:
- 3 łyżki płatków owsianych
Owoce myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Następnie każdą połówkę kroimy jeszcze raz na pół lub na 3 części (w zależności od wielkości owocu). Układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy cukrem.
Zagniatamy wszystkie składniki kruszonki. Posypujemy nią owoce.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Najlepiej podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi (wersja nie-dietetyczna) ;-)