Strony

niedziela, 29 września 2013

Crumble śliwkowo - brzoskwiniowe



Kupując na targu śliwki i brzoskwinie od razu wiedziałam, ze tym razem zrobię z nich crumble. Niezwykle tani i prosty sposób na zdrowy deser lub pożywne drugie śniadanie. Doskonały, gdy zjawią się niezapowiedziani goście, lub gdy nasi domownicy maj ochotę na szybka
 przekąskę. Polecam!


Składniki:

  • 6 dojrzałych śliwek
  • 4 - 6 brzoskwiń
  • 4 łyżki brązowego cukru

Kruszonka:
  • 150 g mąki
  •  75 g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki płatków owsianych

Owoce myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Następnie każdą połówkę kroimy jeszcze raz na pół lub na 3 części (w zależności od wielkości owocu). Układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy cukrem.


Zagniatamy wszystkie składniki kruszonki. Posypujemy nią owoce.


Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.


Najlepiej podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi (wersja nie-dietetyczna) ;-)



wtorek, 24 września 2013

Keczup


Z dojrzałych, pysznych pomidorów polecam zrobić keczup. Doskonały jako dodatek do mięs czy kanapek, ale również jako sos pomidorowy do pizzy. Warto zamknąć go w mniejszych słoiczkach i otwierać zimą, kiedy pomidory w sklepach smakują jak woda, a te w puszce nie mają takiego aromatu świeże, latem. Ze smakiem tego keczupu można eksperymentować: dodać imbir lub cynamon, a zamiast (lub oprócz papryki) użyć fenkułu lub selera naciowego.


Składniki:
  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże cebule (czerwone lub białe)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki rozbitego w moździerzu ziela angielskiego
  • 100 g brązowego cukru (dałam mniej)
  • 50 - 100 ml octu winnego (do smaku)
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól, pieprz do smaku, pieprz cayenne

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Usunąć twarde rdzenie i pokroić w kostkę. 


Paprykę, cebulę i chili pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na oliwie, dodać pomidory (jeśli puściły dużo soku można trochę odlać), przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i cukier. Całość dusić pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną.


Zdjąć pokrywkę, dodać ocet winny i czerwone wino. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcemy, aby ketchup był ostrzejszy, można dodatkowo dosypać pieprzu cayenne. 


Gotować na wolnym ogniu do czasu uzyskania pożądanej konsystencji, od czasu do czasu przemieszać.


Przelać do słoiczków, wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 20 minut dowolną metoda.






wtorek, 17 września 2013

Konfitura z cebuli


Cebula, choć nie kojarzy się ani z dżemem ani tym bardziej z konfiturą, okazuje się doskonałym składnikiem tego przetworu. Jest to rewelacyjny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, wędlin, serów. Spróbowałam raz i już wiem, że będzie bardzo często gościć na moim stole, bo smak ma wyjątkowy. Polecam!


Składniki na 4 słoiczki:
  • 1 kg czerwonej cebuli
  • oliwa
  • 350 g cukru
  • 1 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz, papryka w proszku do smaku

Cebulę pokroić w cienkie piórka lub w większą kostkę. Zeszklić na oliwie, dodać cukier i chwilę smażyć. 


Dodać wino, ocet winny i balsamiczny, dusić do miękkości (około 40 minut, nie rozgotować!). Odparować, doprawić do smaku.


Przełożyć do wyparzonych słoików. Smacznego!!




czwartek, 12 września 2013

Dżem gruszkowy z wanilią

Uwielbiam gruszki. Więc czemu by nie zamknąć ich smaku i zachować na długie zimowe wieczory? Okazało się to trafionym pomysłem, bo dżem wyszedł doskonały. Z delikatną nutą wanilii i słodyczą gruszek idealnie komponuje się na kanapce lub twarożku. Zachęcam wszystkich do wypróbowania, bo to doskonały okres - gruszek nie brakuje i są tanie.


Składniki na około 500 ml:
  • 1 1/2 kg dojrzałych gruszek (dałam bardzo dojrzałe klapsy)
  • 1 laska wanilii
  • 1 mała cytryna
  • 150 - 200 g cukru (jeśli owoce są słodkie, wsyp mniej)

  • 1 - 2 łyżeczki żelatyny - opcjonalnie

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garnka lub na patelnię z grubym dnem. Dodać wyciśnięty sok z cytryny i cukier. Wymieszać. Postawić na wolnym ogniu i doprowadzić do wrzenia.


Laskę wanilii przekroić na pół, czubkiem noża zdjąć nasionka i dodać do owoców. Laskę również wrzucamy na patelnię, wyjmujemy przed nałożeniem dżemu do słoików.


Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sok się zredukuje i uzyskamy odpowiednią konsystencję. W przypadku bardzo soczystych gruszek, kiedy soku jest dużo, odparowanie go może być czasochłonne. Dodatkowo, aby w dżemie było więcej galaretki na samym końcu, gdy dżem jest już odpowiednio zredukowany można dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody pamiętając, że nie można doprowadzić wówczas dżemu do ponownego wrzenia.

Przełożyć dżem do czystych, wyparzonych słoików. Pasteryzować około 20 minut.





czwartek, 5 września 2013

Ciasto z cukinią i żurawiną


Było już ciasto marchewkowe i babeczki z dynią, to teraz sezonowe ciasto z cukinią. Wyszło przepyszne, szczególnie smakowało jeszcze na ciepło. Wilgotne, z wierzchu chrupiące, z delikatnym akcentem cynamonu. Wygląda równie pięknie jak smakuje - w środku widać zieloną cukinię i czerwony akcent żurawiny. Polecam szczególnie tym, którzy dość sceptycznie podchodzą do pomysłu dodania cukinii do ciasta - spróbujcie, a przekonacie się, że niepotrzebnie się baliście. Smacznego!


Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 200 g cukinii startej na grubych oczkach (ze skórką)
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki cynamonu

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę przesianą z sodą i cynamonem, wymieszać łyżką. 


Cukinię trochę odsączamy w dłoniach, aby oddała nadmiar soku, dodajemy do reszty ciasta razem z żurawiną i mieszamy do połączenia składników.


Przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 12x25). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, funkcja góra dół, bez termoobiegu. Ja piekłam połowę czasu zupełnie na dolnej półce, potem przestawiłam blaszkę na środek piekarnika. Piec około 55 - 60 minut.


Smacznego!





wtorek, 3 września 2013

Ciasteczka kokosowe z płatkami kukurydzianymi



Dla wszystkich wielbicieli wiórków kokosowych i płatków kukurydzianych. Jedne z lepszych ciasteczek. Łatwe i szybkie w wykonaniu, na zewnątrz zniewalająco chrupiące, w środku przyjemnie miękkie. W dodatku aromat przy ich pieczeniu wypełnia całe mieszkanie, co sprawia, że nie można się ich doczekać. Nawet mojemu pieskowi pachniały wyśmienicie :-) Następnego dnia od upieczenia płatki niestety miękną, ale są tak pyszne, że możecie nie mieć okazji się o tym przekonać!

(Przepis podejrzany w Małej Cukierence)


Składniki na 30 ciasteczek:
  • 130 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • 2 łyżki rodzynek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki tortowej
  • 90 g płatków kukurydzianych, drobno pokruszonych

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. 


Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Dodać do masy maślanej, chwilkę zmiksować, tylko do połączenia. 


Wsypać rodzynki i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać łyżką.


Formować w ręku niewielkie kulki. Masa jest dość klejąca, więc dłonie można zwilżyć wodą. Ulepione kulki wkładamy do płatków i dokładnie dociskamy, aby płatki się przykleiły.


Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, delikatnie rozpłaszczamy.


Pieczemy w 190 stopniach z termoobiegiem około 15 - 18 minut.






poniedziałek, 2 września 2013

Curry z kurczaka



Jako wielbicielka kuchni azjatyckiej sama często przyrządzam potrawy z regionów Azji. Tym razem padło na curry z kurczaka z dodatkiem mleczka kokosowego. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, do tego bardzo smaczne i pożywne. W sam raz na szybki obiad, kiedy nie mamy czasu lub chęci stać w kuchni nad garami. Polecam!


Składniki dla 2 osób:
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • 2 woreczki białego lub brązowego ryżu 
  • natka pietruszki do dekoracji

Filet z kurczaka i cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy cebulę, dodajemy kurczaka i smażymy razem na patelni z dodatkiem łyżeczki curry, soli i pieprzu. Dodajemy pokrojona w dużą kostkę paprykę i smażymy przez chwilę. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pozostałą ilość curry i paprykę w proszku oraz pastę curry. Mieszamy i smażymy do zagotowania. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i chwilkę gotujemy.


Podajemy z ryżem ugotowanym według przepisu na opakowaniu.
Przed podaniem można posypać pokrojoną natką pietruszki.