Strony

wtorek, 27 sierpnia 2013

Markizy


Pyszne, male ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu i efektowne w wyglądzie będą świetnie prezentować się na stole przy każdej okazji. Polecam!


Składniki:
  • 75 g maki tortowej
  • 30 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka startych migdałów
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko, lekko roztrzepane

Wsypać mąkę, cukier puder i kakao do miski. Wymieszać z migdałami. Wrzucić masło i wyrabiać do uzyskania gładkiej masy. Dodać jajko, zagnieść. Uformować kulkę i zawinąć w folie spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.


Ciasto rozwałkować na około 4 mm grubości. Wykrawać okrągłe ciasteczka o dowolnej średnicy. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 10 - 12 minut.



Krem:
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 4 czubate łyżki masy toffi

Zmiksować dokładnie masło i toffi. Wstawić na chwile do lodówki do ściągnięcia kremu. Przełożyć do szprycy cukierniczej, nakładać na ostudzone ciasteczko i przykrywać drugim.


Smacznego!




czwartek, 22 sierpnia 2013

Murzynek


Ciasto, które się nigdy nie starzeje. Choć przepis stary jak świat za każdym razem smakuje tak samo dobrze i zawsze wraca się do niego z wielką ochotą. Ze stołu znika równie szybko, jak się go przygotowuje, szczególnie gdy w domu są dzieci, które uwielbiają go za czekoladowy smak. W Waszych domach na pewno gościł już nie jeden raz, ale zawsze jest dobra pora, aby zrobić go ponownie. U mnie w wykonaniu pomógł Speedcook.


Składniki:
  • 1 kostka tłuszczu
  • 2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. wody
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych (najlepiej domowych)


W rondelku rozpuścić tłuszcz. Dodać cukier, wodę i kakao. Wszystko zagotować i lekko przestudzić.Dodać przesianą z proszkiem mąkę oraz jajka. Dokładnie wymieszać i przelać do kwadratowej płaskiej blaszki lub też do formy keksowej. 


Piec około 1 godziny w 170 stopniach, do suchego patyczka.


Po wystudzeniu przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi (można je zastąpić innym rodzajem konfitury, np. malinową lub wiśniową). U mnie murzynek był robiony w formie keksowej i wyszedł wysoki, dlatego przełożyłam go dwa razy.


Polewa:
  • 1/2 kostki tłuszczu
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao

Wszystko razem zagotować w garnuszku. Polać ciasto. 








wtorek, 20 sierpnia 2013

Białe chocolate chip cookies z kokosem i malinami


Malin w tym roku pod dostatkiem, więc jeśli macie ich w nadmiarze koniecznie musicie upiec te ciasteczka. U nas rozeszły się tak szybko, że ledwie zdążyłam zrobić zdjęcia. Brat wyjadał jeszcze gorące. Faktycznie są super. Słodycz kokosa i białej czekolady przełamana jest wyraźnym smakiem malin. Polecam!


Przepis z kwestiasmaku.com


Składniki na 10 dużych ciasteczek:
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub migdałów
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • 1 jajko
  • 100 g białej czekolady
  • 20 - 30 malin (poza sezonem mogą być mrożone)

Masło miksujemy z cukrem białym i brązowym na puszystą masę. Dodajemy jajko i jeszcze przez chwilę ubijamy. 


Mąkę przesiewamy z solą i sodą. Dodajemy wiórki i wsypujemy do kremu maślanego. 


Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z masą. 


Formujemy około 10 sztuk ciasteczek, do środka wkładając po 2 - 3 maliny (zależy jak duże są owoce). Układamy w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, do zrumienienia brzegów ciasteczek. Studzimy na kratce.


piątek, 9 sierpnia 2013

Konkurs ze Speedcook'iem

WYNIKI KONKURSU!!

Chciałam ogłosić, ze konkurs wygrała pani Anna S. Przesłała ona pyszne przepisy na naleśnikowe roladki z łososiem i mini kanapeczki z krakersów  Idealne propozycje na fingerfood'owe przyjecie ze znajomymi. 

Oba przepisy już niebawem na blogu, jak tylko znajdę chwile, aby je własnoręcznie przygotować.

Gratulacje!




Blog ale-pycha we współpracy z firmą Speedcook organizuje dla Was konkurs. Do wygrania bardzo atrakcyjna nagroda jaką jest zestaw składający się z książki kucharskiej, fartuszka kuchennego i rękawicy  Sama korzystam z takiego zestawu od pewnego czasu i jestem z niego bardzo zadowolona, wiec naprawdę warto! 




Na czym polega konkurs:
Wakacje w pełni, a to doskonały czas na liczne spotkania w gronie znajomych. Dlatego konkurs będzie polegał na przygotowaniu prostej potrawy/przekąski/deseru na spotkanie ze znajomymi czy to przy grillu, czy tez pod dachem. Najlepiej, aby były to przekąski tzw "fingerfood", na dwa kęsy  do złapania w palce, niezbyt brudzące. Ewentualnie jedno duże danie, które można podzielić na mniejsze porcje. Moga to być koreczki, kanapeczki, roladki, pizzerki, drożdżowe zapiekanki, ciasteczka, male desery w kieliszkach, babeczki itp, itd. Podzielcie się tym, czym zazwyczaj gościcie swoich znajomych.


Co trzeba zrobić, aby wziąć udział w konkursie:
1) w komentarzu lub na e-mail (ale.pycha@gmail.com) wrzucić link do posta na własnym blogu lub przesłać przepis ze zdjęciem
2) jedna osoba może przesłać maksymalnie 3 przepisy
3) polubić funpage bloga na facebook'u: facebook.com/AlePychaBlogger


Czas nadsyłania przepisów: 18.08.2013
Ogłoszenie wyników: 19.08.2013





Jagodzianki z twarozkiem



Mimo, ze w tytule są jagodzianki, bardziej odpowiednia nazwa powinny być "borówianki", gdyż to własnie borówek użyłam zamiast jagód. Podobno sezon na jagody w tym roku slaby, przynajmniej na północy Polski, dlatego kupiłam bardziej dostępne borówki. Uważam, ze jedne i drugie świetnie nadają się do tej roli, gdyż bułeczki wyszły pyszne. Ciasto jest delikatne i puszyste, a dodatek dużej ilości nadzienia sprawia, ze nie są suche, przez co zjadamy drożdżówki jedna po drugiej. Częstujcie się!


Składniki na około 16 sztuk:
  • 300 ml letniego mleka
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 540 g maki pszennej
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych

Do letniego mleka dodać rozpuszczone masło, cukier, jajka, delikatnie rozmieszać.


Do składników sypkich wsypujemy make przesiana z sola i drożdżami suchymi (ze świeżymi zrobić najpierw zaczyn). Wyrobić ciasto, aby było elastyczne, w razie potrzeby można dosypać kilka łyżek maki. Ciasto ma być miękkie, ale nie może się zbyt mocno kleić. Odstawić na 1,5 godziny w cieple miejsce do wyrośnięcia.


Po tym czasie wyjąć ciasto na blat oprószony mąką, rozwałkować na duży kwadrat, przekroić na pół. Na połowie każdej części wyłożyć masę twarogową, posypać owocami, złożyć na pół. Każdą część pokroić na około 8 bułeczek.


 
Bułeczki układać na blaszce około 25 x 35 cm wysmarowanej tłuszczem bardzo blisko siebie (musza się dotykać, aby nadzienie nie wypłynęło). Odstawić na około 20 minut do napuszenia ciasta. Piec w 190 stopniach przez 25 - 30 minut.


Masa serowa:
  • 400 g twarogu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki maki
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 400 g jagód/borówek

Twaróg ugnieść widelcem, dodać pozostałe składniki (oprócz owoców) i dokładnie wymieszać na gładką pastę.


poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Drożdżowe zawijaski



Trzeba chwile odsapnąć od słodkich wypieków. A na pyszne drożdżowe zawijaski na śniadanie lub kolacje jest zawsze dobra pora. Nawet przy takich upałach jak dzisiaj smakują wyśmienicie. Szybkie i proste w przygotowaniu zasmakują każdemu, nawet tym najmłodszym, wybrednym niejadkom. Bardzo pożywne i nie tak nudne jak zwykła kanapka idealne również jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. U mnie wykonane w Speedcooku. Polecam!


Składniki:

  • 40 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 500 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 15 plasterków szynki
  • 15 plasterków żółtego sera

Przygotowanie w Speedcook'u:


Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier, mleko i 150 g mąki, ogrzewać - temp. 35 stopni, obroty 2.

Dodać jajko, roztopione i wystudzone masło  resztę mąki i sól  wyrobić ciasto - obroty 10C, czas 3 minuty. Wyłożyć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. 

Na stolnicy wysypać make, wyłożyć ciasto, rozwałkować na grubość około 5 cm. Wycinać prostokąty (około 15 sztuk), na każdy nakładać szynkę i ser, zawijać w roladki. Posmarować jajkiem. 


Piec 25 - 30 minut w 190 stopniach.


Przygotowanie bez użycia robota:


Mleko podgrzać  odlać około 1/3 szklanki, resztę umieścić w misce. Do mniejszej ilości mleka dodajemy cukier i drożdże  mieszamy i odstawiamy na chwile do wyrośnięcia. 


Do pozostałego mleka dodajemy roztopione masło  sól  make i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto, dostawiamy do wyrośnięcia. Dalej postępujemy j/w.