Strony

środa, 30 października 2013

Ciasteczka "last minute" na Halloween

Jeśli nadal nie macie żadnego okazjonalnego wypieku na jutrzejszy dzień ten przepis będzie dla Was idealny. Wykonanie ciasteczek zajmuje bardzo niewiele czasu, a są pyszne - kruchutkie i cytrynowe. Z jednej porcji uzyskacie bardzo dużo ciasteczek. Zabierajcie się do pracy, jeszcze zdążycie :-)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 4,5 łyżki cukru pudru
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać posiekane masło, cukier puder i jajko. Cytrynę umyć, sparzyć, zetrzeć na tarce skórkę i wycisnąć sok. Dodać do miski. Całość dokładnie zagnieść i odstawić na około 1 godzinę do lodówki.


Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Wycinać ciasteczka o dowolnym kształcie i piec przez około 15 - 18 minut w 170 stopniach.


Można udekorować lukrem.




poniedziałek, 28 października 2013

Imbirowe dynie


Kolejna propozycja na Halloween. Pyszne, aromatyczne, chrupiące ciasteczka z dodatkiem mielonego imbiru. Ślicznie wyglądają i pięknie pachną jesienią. Na pewno zachwycą dzieci, które być może zapukają do Waszych drzwi po coś słodkiego już w czwartek :-)


Składniki
  • 300 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 1 jajko
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru*
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Do dekoracji:
  • lukier
  • pomarańczowy barwnik spożywczy


Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, odstawić do lodówki na minimum 30 minut. 


Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wycinać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec w 180 stopniach około 20 minut.


Po wystudzeniu udekorować lukrem. Smacznego!





sobota, 26 października 2013

Babeczki Mumie



Już w czwartek Halloween. Obchody tego dnia stają się w Polsce coraz bardziej popularne, co jest doskonałą okazją do zabawy, nie tylko ze znajomymi, ale również w kuchni. Zwyczaj ten daje nam bardzo szerokie pole do popisu w kuchni. Od śmiesznych babeczek, poprzez ciasta, ciasteczka aż do krwawych drinków i napojów bezalkoholowych. Ja postanowiłam w tym roku skupić się na wypiekach, bo to głównie o słodycze w tym dniu chodzi - w końcu nie bez powodu mówi się "cukierek albo psikus" :-) Na pierwszy ogień - upiorne mumie.


Składniki:
  • 230 g mąki
  • 270 g cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka startej na wiórki dyni
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 5 łyżek oleju
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • sok z 1 mandarynki

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę uprzednio przesiewamy). W drugiej łączymy dynię z orzechami i ze składnikami płynnymi. Mieszamy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników.


Masę przekładamy do papilotek, nakładamy ją do 3/4 wysokości foremki.

 
Pieczemy około 20 - 25 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.


Dekoracja:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • białe i czarne drażetki

Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier puder i mieszamy. Przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką do wykonywania pasków płaskich lub karbowanych (Wilton - nr 47). Wyciskamy na babeczki na kształt bandaża. Układamy na środku drażetki.


Smacznego!





wtorek, 22 października 2013

Tort "Truskawka"


Wprawdzie sezon na truskawki już dawno za nami, jednak dzięki mrożonym owocom możemy wykonać go przez cały rok. Tort składa się z 5 warstw, każda z nich wnosi coś do smaku ciasta, a ich połączenie jest niezwykle spójne, dlatego nie warto rezygnować z którejś z nich. Ciasto nieco pracochłonne, ale warte polecenia, choćby ze względu na jego wygląd.


Składniki na kruchy spód:
  • 150 gr mąki pszennej
  • 100 gr masła
  • 50 gr cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Dodać żółtko, zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 60 minut. Następnie rozwałkować na okrąg o średnicy nieco większej niż tortownica, czyli około 24 cm. Po upieczeniu dopasować do tortownicy ok średnicy 22 - 23 cm.


Czekoladowy biszkopt:
  • 5 jajek
  • 100 gr cukru
  • 100 gr mąki
  • 15 gr kakao
  • 25 gr masła

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksować do jego rozpuszczenia. Następnie wlać żółtka, zmiksować. Przesiać mąkę z kakao, dodać do jajek, delikatnie rozmieszać. Na koniec, cały czas miksując na najniższych obrotach, dodać rozpuszczone, ostudzone masło. 
Piec w 170 stopniach 25-30 minut. Wystudzić. Jeśli urosło z "górką" należy ją ściąć.


Galaretka truskawkowa:
  • 0,5 kg truskawek (mrożone wcześniej rozmrozić)
  • 3 łyżki cukru (lub więcej, do smaku)
  • 12 gr żelatyny w listach namoczonej w małej ilości wody.

Truskawki zmiksować na mus, dodać cukier i zagotować. Dodać odciśniętą z wody żelatynę. Przelać do miseczki o średnicy około 18 cm. Włożyć do lodówki lub zamrażarki do całkowitego stężenia. 


Masa serowa:
  • 70 ml mleka
  • 70 gr cukru
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 12 gr żelatyny w listkach namoczonej w wodzie
  • 250 gr twaróg śmietankowy do serników
  • 350 gr śmietanki 36%

Mleko, cukier i ziarenka wanilii wymieszać, zagotować. Żółtka ubić, wlewać do nich połowę gorącego mleka, cały czas mieszając. Następnie masę jajeczną przelać do pozostałego mleka, gotować mieszając do zagęszczenia budyniu. 
Budyń zdjąć z ognia, dodać odciśniętą żelatynę i twaróg. Wymieszać
Śmietanę ubić, dodać do masy budyniowo-serowej.


Glazura:
  • 175 ml wody
  • 100 ml kremówki 36%
  • 25 gr glukozy
  • 125 gr cukru
  • 60 gr kakao
  • 8 gr żelatyny w listkach namoczonej w wodzie

Wodę, śmietanę, glukozę i cukier zagotować. Dodać kakao i wymieszać. Wrzucić żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia (około 25 stopni).


Dodatkowo:
  • dżem truskawkowy
  • truskawki do dekoracji
  • drobno posiekane orzechy do dekoracji

Na spód tortownicy kładziemy kruche ciasto. Smarujemy dżemem, układamy na nim biszkopt. Biszkopt smarujemy niewielką ilością dżemu, układamy na nim galaretkę truskawkową. Całość smarujemy musem twarogowym, wyrównujemy. Polewamy glazurą, dekorujemy.


Źródło inspiracji: Bee-sweet



piątek, 11 października 2013

Batonik a'la Snickers



Pyszny batonik przypominający w smaku dostępnego w sklepach Snickersa. Nie ukrywam, że jest trudny w wykonaniu, a w dodatku bardzo czasochłonny. Wymaga nieco więcej umiejętności i zaangażowania niż wszystkie poprzednie przepisy na blogu. Wobec tego nie nadaje się dla osób, które nie lubią długiego przesiadywania w kuchni oraz dla tych, którzy oceniają swoje zdolności kulinarne na niskim poziomie. Dodatkowo wymaga posiadania termometru cukierniczego. Mimo wszystko zachęcam do podjęcia wyzwania, bo na prawdę warto!!

Składniki na 1 warstwę:
  • 200 g mlecznej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać ją do uprzednio wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30 lub nieco mniejszej (wówczas batonik będzie po prostu wyższy). Dokładnie rozsmarować. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.



Składniki na warstwę nugatową:
  • 1 szklanka cukru
  • 100 ml miodu
  • 70 ml golden syrupu
  • 125 ml wody
  • 2 duże białka
  • 1 szklanka solonych orzeszków ziemnych

Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier, dodajemy miód, golden syrup i wodę. Mieszamy. Ustawiamy na ogniu, gotujemy bez mieszania (!) do osiągnięcia temperatury 155 stopni.


W tym czasie ubijamy białka. Kiedy uzyskamy pożądaną temperaturę syropu wlewamy go do białek cienkim strumieniem, cały czas miksując. Ubijamy do mocnego zgęstnienia, około 10 - 15 minut. Dodajemy orzeszki, mieszamy.


Przekładamy na czekoladę, wyrównujemy palcami umoczonymi w oleju. Wkładamy do lodówki.

Składniki na karmel:
  • 350 g cukru
  • 1,5 łyżki miodu
  • 100 ml wody
  • 100 g masła
  • 90 ml kremówki
  • 1,5 szklanki solonych orzeszków ziemnych

Cukier, miód i wodę umieszczamy w garnku z grubym dnem, ustawiamy na ogniu, gotujemy do uzyskania temperatury 170 stopni. W tym czasie nie mieszamy ani razu! 


Garnek zdjąć z palnika, dodać masło i kremówkę. Wymieszać, ponownie postawić na ogniu i gotować jeszcze około 1 minutę. Dodać orzeszki, pozostawić do przestudzenia. Jeszcze ciepły karmel przelewamy na warstwę nugatową, wyrównujemy, odstawiamy do lodówki.



Składniki na polewę:
  • 200 g mlecznej czekolady

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią karmel, wstawiamy do lodówki.



Przed krojeniem w mniejsze porcje najlepiej włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Przechowywać w lodówce. 


Smacznego!



Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com



wtorek, 8 października 2013

Golden syrup


Składnik wielu deserów, idealny jako dodatek do racuchów, naleśników. Trudno dostępny w sklepach, a na dodatek dość drogi. Wymaga dość długiego czasu przygotowania i nieco cierpliwości, ale efekt warty poświęcenia. W smaku nieco podobny do miodu. Przepis pochodzi z tego bloga.


Składniki:
  • 200 g cukru
  • 50 ml wody
  • 1 kg cukru

  • 600 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny


W garnku z grubym dnem wymieszać 200 g cukru i 50 ml wody. Gotować na małym ogniu do momentu, aż mieszanka uzyska złoty kolor. Najlepiej w ogóle nie mieszać. Nie przypalić!


Zdjąć z ognia i od razu dodać wrzącą wodę. Należy przy tym uważać, gdyż reakcja będzie bardzo gwałtowna. Dodać cukier (1 kg) i sok z cytryny. Postawić ponownie na ogniu. Wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu w ogóle nie mieszając (!) do uzyskania złotego koloru i delikatnego zgęstnienia. Mi zajęło to 50 minut. 


Po tym czasie syrop będzie jeszcze rzadki, ale po wystygnięciu zgęstnieje. Jeśli nadal będzie rzadki wystarczy postawić go ponownie na ogień i pogotować jeszcze kilkanaście minut. 


Przelać do buteleczek lub słoiczków. Przechowywać w temperaturze pokojowej.




sobota, 5 października 2013

Ciasteczka dyniowe z orzechami


Bardzo wilgotne, aromatyczne, z chrupiącymi orzechami i bardzo słodką polewą. Koniecznie z białej czekolady, bez niej to już nie to samo. Obowiązkowy dodatek cynamonu, dzięki któremu aromat ciasteczek czuć w całym domu. Pozycja obowiązkowa na jesień :-)



Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1 szklanka miąższu dyni startej na wiórki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

W naczyniu zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i 1/2 szklanki orzechów. 


W drugim naczyniu dokładnie zmieszać dynię, cukier, masło i jajko oraz aromat. Dodać suche składniki, wymieszać tylko do połączenia.
Ciasto przelać do foremki o wymiarach 22x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec w 170 stopniach około 35 minut. Wystudzić.



Polewa:
  • 3 łyżki kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki aromatu z wanilii

Kremówkę zagotować, dodać białą czekoladę połamaną na kosteczki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Wlać aromat. Całość rozprowadzić na ostudzonym cieście. Posypać orzechami, pokroić na kwadraciki. Przechowywać w szczelnym pojemniku.





piątek, 4 października 2013

Tost francuski z sałatką pomidorową

Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest wykonanie tostów francuskich. W ten sposób można przygotować przepyszne śniadanie czy kolację w szybki i "gospodarny" sposób. Moim dzisiejszym przepisem jest nieco bardziej "wykwintna" postać tych grzanek. Z pomidorami, bazylią i mozzarellą. Pycha!



Składniki na 4 porcje:
  • 4 kawałki chleba lub bułki, może być lekko czerstwe
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 duże pomidory
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 125 - 150 g mozzarelli (1 duza kulka)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sol, pieprz
  • oliwa do smażenia

Jajka rozmącić z mlekiem, dodać szczyptę soli i pieprzu. Zamoczyć w nich chleb, smażyć po kilka minut z obu stron, do lekkiego zrumienienia. 


Pomidory sparzyć i obrać ze skorki, pokroić w kosteczkę. Bazylie porwać w mniejsze kawałki, mozzarelle pokroić w kostkę, dodać do pomidorów. Zalać oliwą i octem, doprawić do smaku, wymieszać. 


Sałatkę pomidorową układać na ciepłych tostach. Smacznego!