piątek, 12 października 2012

Sernik z brzoskwiniami

Strasznie dawno nie robiłam tego ciasta. A to jeden z moich ulubionych przepisów. Sernik jest niewiarygodnie puszysty i wilgotny. Do tego pyszne, słodkie brzoskwinie. Przepis jest dość praco- i czasochłonny ze względu na sporą ilość składników wymagających osobnego ubicia, w związku z czym u mnie powstał całkiem ładny bałagan w kuchni. Ale smak sernika wynagrodzi Wam wszelkie trudy, tego możecie być pewni.


Składniki:
  • 1 kg twarogu (3-krotnie zmielonego)
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka w proszku
  • 1,5 szkl. mąki (tortowej)
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 7 białek
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • puszka brzoskwiń

Twaróg uciekamy z żółtkami i cukrem. Dodajemy mleko w proszku, przesianą mąkę i sól.W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę i dodajemy do twarogu.W drugiej misce ubijamy na sztywno białka, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy do połączenia, aż z białek zrobi się sztywna, świecąca (szklista) piana. Dodajemy do reszty masy i ostrożnie mieszamy.


Brzoskwinie odsączamy. Kroimy na małe kawałki i wrzucamy do twarogowej masy. Część owoców możemy zostawić do dekoracji ciasta na wierzchu. Przekładamy masę do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem blaszki prostokątnej i ewentualnie układamy pozostałe owoce.


Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 1 godzinę. Po ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.


Bon appetit!


 



2 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki, a u Ciebie taaaaki puszysty, super zdjęcie, próbowałam ostatnio twarożku sernikowego z lidla, pysznie kremowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do tej pory korzystałam z serka z reala, ale w takim razie przy najbliższej okazji wypróbuję ten z lidla :D

    OdpowiedzUsuń