niedziela, 23 czerwca 2013

Rabarbarowy curd

Sezon na rabarbar powoli dobiega końca. To doskonały moment, aby zatrzymać jego smak na dłużej w postaci curd'u. Jest bardzo prosty w wykonaniu, prostszy niż lemon, ze względu na to, że się tak łatwo i szybko nie przypala. Przyznam szczerze, że różnica w smaku, a raczej jej brak nieco mnie zaskoczyła. Między lemon a rabarbar curd'em jest faktycznie dość subtelna różnica. Cytrynowy jest bardziej cierpki, nieco bardziej cytrynowy, rabarbarowy słodszy i delikatniejszy. Ale jak na dwa zupełnie inne składniki główne ta różnica nie jest aż tak spektakularna. Zależy to pewnie również od stopnia dojrzałości rabarbaru. Mimo wszystko curd jest przepyszny i na pewno godny polecenia.


Składniki:
  • 500 g rabarbaru (najlepiej jak najbardziej różowego)
  • 50 g cukru
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g rozpuszczonego masła

Rabarbar umyć i obrać. Pokroić w 1 cm kawałki i zasypać cukrem. Odstawić na około 60 minut. Następnie umieścić w garnku i gotować do momentu, aż całkowicie się rozpadnie. Zmiksować na gładką masę i odstawić do przestygnięcia. 


W misce utrzeć żółtka z cukrem i odrobiną soli na puch. Umieścić w garnku z grubym dnem. Podgrzewać na wolnym ogniu do zgęstnienia. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz mus z rabarbaru. Energicznie mieszając podgrzewać do zgęstnienia masy. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać.


Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku do 2 tygodni.


SMACZNEGO!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz