czwartek, 6 czerwca 2013

Bułeczki Man-Tou ze Speedcook'a i karkówka z "rękawa"

 


Przepis na bułeczki znalazłam w książeczce dołączonej do Speedcook'a. Już od samego początku kusiło mnie, aby je zrobić, ale dopiero w ostatnim czasie znalazłam czas, aby je wykonać. Świetnie chłoną sos, dlatego postanowiłam przygotować je z karkówką pieczoną w rękawie i jasnym sosem do tego. Obiad smakował wybornie. Bułeczki są mięciutkie i delikatne, idealnie nadają się jako alternatywa ziemniaków, makaronu czy ryżu. Przygotowane są na parze, dlatego polecam je osobom na diecie. 


Składniki na bułeczki, około 15 sztuk:
  • 20 g drożdży drożdże
  • 1 łyżeczka cukru
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 1/2 szkl. ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Drożdże rozrobić w 1/2 szklanki ciepłej wody z cukrem. Odstawić na około 5 minut do wyrośnięcia. 


Mąkę wymieszać z solą, dodać pozostałą ilość wody i zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszać w mikserze lub ręką. Odstawić na 30 - 45 minut do wyrośnięcia. 


Rozwałkować ciasto na grubość 2 cm, wycinać szklanką krążki ciasta i układać w sitku do gotowania na parze. Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Do garnka wlewamy około 0,75 l wody. Ustawiamy na nim sitko i przykrywamy. Gotujemy 8 - 10 minut.


Dla użytkowników Speedcooka:Zaczyn drożdżowy przygotowujemy jak wyżej. Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, sól, dodajemy zaczyn i wodę. Ustawiamy obroty 10C, czas 2 minuty. Ciasto wyjąć i odstawić do wyrośnięcia. Dalej postępować jak wyżej, układając bułeczki w głębokim naczyniu parowym Speedcooku oraz na wkładce. Ustawiamy funkcję gotowanie na parze, gotujemy 8-10 minut.

Karkówka z sosem:
  • około 1 kg karkówki
  • zioła prowansalskie, przyprawa do karkówki Prymat
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki ketchupu ostrego lub pikantnego
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • trochę wody do rozrobienia mąki

Karkówkę kroimy w grube plastry, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawiamy, dodajemy ketchup i nacieramy mięso. Układamy w rękawie do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 80 minut (180 stopni). Na około 15 - 20 minut przed końcem rozcinamy rękaw i odginamy folię, aby mięso ładnie się zrumieniło.


W momencie kiedy mięso puści sok, nacinamy róg rękawa i odlewamy powstały sos do rondelka, po czym wstawiamy mięso ponownie do piekarnika. Robimy tak za każdym razem, gdy widzimy poziom płynu w rękawie.


Odlany sos podgrzewamy, po zagotowaniu dodajemy rozrobioną w wodzie mąkę w takiej ilości, aby sos zgęstniał. Ilość trzeba dobrać indywidualnie, gdyż każde mięso może puścić inną ilość soku. Jeśli chcemy otrzymać większą ilość sosu można dolać trochę wody i doprawić solą oraz pieprzem. Po zgęstnieniu dodajemy śmietankę. Polewamy mięso przed podaniem. 


Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz