poniedziałek, 8 grudnia 2014

Piernikowe ludki


Jeśli chcecie przygotować dla najbliższych słodkie upominki te piernikowe ludziki idealnie do tego się nadają. Są proste w wykonaniu, ciasto nie jest skomplikowane,  a dekoracja zależy od Waszej fantazji. Pierniki nie potrzebują długiego czasu leżakowania aby zmiękły, dlatego możecie przygotować je dopiero na kilka dni przed Wigilią. Ciasto bardzo mocno rośnie w piekarniku, co dla jednych będzie wadą, dla innych zaletą, ale jeśli chcecie, aby Wasze wypieki zachowały swój kształt i proporcje ciasto musicie bardzo mocno rozwałkować. Ciasto można przygotować wcześniej i do 14 dni przechowywać w lodówce. Możecie zagnieść je już teraz i upiec przed świętami, co znacznie zaoszczędzi Wasz czas :-)


Składniki:
  • 2 całe jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g miodu
  • 20 g melasy z trzciny cukrowej (można zastąpić miodem)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody

Miód wymieszać z melasą, delikatnie podgrzać, wymieszać z przyprawą i kakao.


Mąkę przesiać z sodą, dodać cukier puder, wlać miód i dodać całe jajka. Dokładnie zagnieść na gładkie ciasto, odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.


Po wyciągnięciu rozwałkować na około 1-2 mm grubości, wykrawać kształty, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.


Piec w 170 stopniach do zbrązowienia (około 12 - 15 minut).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz