Szwedzki placek świąteczny
Placek bardzo przypomina tradycyjnie kojarzący się ze świętami keks. Jest bardziej wilgotny, nieco bardziej ścisły, cudownie maślany i waniliowy. Jak dla mnie nieco za mało słodki, dlatego sugeruję, aby dodać trochę więcej cukru niż w oryginalnym przepisie (jeśli ktoś woli słodsze wypieki). Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co jest szczególnie ważne w okresie świątecznym, kiedy zazwyczaj brakuje czasu na wszystko :-) Najlepiej smakuje z lukrem cytrynowy!
Składniki:
3 szklanki mąki
4 jajka
1 1/2 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła
200 g naturalnego twarożku/serka homogenizowanego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dkg bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, żurawina)
lukier (sok z cytryny + cukier puder)
Masło utrzeć z cukrem, dodać twarożek, śmietanę i żółtka. Zmiksować dokładnie. Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do mokrych składników, delikatnie wymieszać.
Na samym końcu dodać posiekane bakalie.
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić wierzch.
Piec w 180 stopniach około 45 - 50 minut.
Po ostudzeniu udekorować lukrem.
O rany, to musi być pyszne, już widzę na zdjęciach strukturę ciasta i wiem, że jest w moim typie...:D Polskiego keksa nie lubię własnie dlatego, że jest dla mnie zbyt suchy!
OdpowiedzUsuń