czwartek, 18 grudnia 2014

Szwedzki placek świąteczny

 

Placek bardzo przypomina tradycyjnie kojarzący się ze świętami keks. Jest bardziej wilgotny, nieco bardziej ścisły, cudownie maślany i waniliowy. Jak dla mnie nieco za mało słodki, dlatego sugeruję, aby dodać trochę więcej cukru niż w oryginalnym przepisie (jeśli ktoś woli słodsze wypieki). Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co jest szczególnie ważne w okresie świątecznym, kiedy zazwyczaj brakuje czasu na wszystko :-) Najlepiej smakuje z lukrem cytrynowy!

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki

  • 4 jajka

  • 1 1/2 szklanki cukru pudru

  • 3/4 kostki masła

  • 200 g naturalnego twarożku/serka homogenizowanego

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 30 dkg bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, żurawina)

  • lukier (sok z cytryny + cukier puder)

     

Masło utrzeć z cukrem, dodać twarożek, śmietanę i żółtka. Zmiksować dokładnie. Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać.


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do mokrych składników, delikatnie wymieszać.


Na samym końcu dodać posiekane bakalie. 


Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić wierzch.


Piec w 180 stopniach około 45 - 50 minut.


Po ostudzeniu udekorować lukrem.

 


1 komentarz:

  1. O rany, to musi być pyszne, już widzę na zdjęciach strukturę ciasta i wiem, że jest w moim typie...:D Polskiego keksa nie lubię własnie dlatego, że jest dla mnie zbyt suchy!

    OdpowiedzUsuń