sobota, 6 grudnia 2014

Zupa krem z ziemniaków


Uwielbiam zupy w postaci kremów. A ta ... co tu dużo mówić - jedna z najlepszych, jakie jadłam. Zimą, kiedy świeżych, smacznych warzyw jest niewiele ziemniaki idealnie nadają się na przygotowanie pysznej zupy. Idealnie będzie się nadawać do świątecznego menu. Nie wiem co napisać, aby Was zachęcić do jej przygotowania. Może tyle, że gdy raz ją zrobicie na 100% będziecie do niej nie raz wracać :-)


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 biała część pora
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 - 1,5 l rosołu drobiowego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 plastry boczku
  • olej
  • sól, pieprz, papryka w proszku, 
  • mielona gałka muszkatołowa
  • suszony tymianek
  • grzanki (ja zrobiłam ziołowe)

Pora, cebulę i czosnek pokroić w paseczki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wrzucić do dużego garnka, zalać rosołem.


Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rosołu. Przykryć garnek i gotować tak długo, aż warzywa zmiękną. Następnie wszystko zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, papryką, dodać szczyptę gałki i tymianku. Wymieszać.


Na sam koniec wlać kremówkę, wymieszać. Jeśli zupa będzie za gęsta dolać niewielką ilość rosołu. 


Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć.

Zupę przelać na talerze, posypać boczkiem i grzankami.


Smacznego!


3 komentarze: