czwartek, 30 stycznia 2014

Domowy Knoppers


Domowa wersja popularnego batonika Knoppers, w smaku bardzo przypominająca oryginał. Do podrobienia oryginału potrzebne są tylko odpowiednie wafle, które w moim przypadku były chyba nieco za grube. Masa mleczna i orzechowa są natomiast bardzo zbliżone do tych w kupnym batoniku. Polecam do wypróbowania, o wpół do dziesiątej rano :-)


Masa mleczna:
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka w proszku

Mleko zagotować z cukrem. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać powoli ostudzone mleko. Na koniec wsypać mleko w proszku, dokładnie wymieszać.


Masa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 160 g masła czekoladowo - orzechowego (typu Nutella)
  • 1 łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych 

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać Nutellę i kakao. Wymieszać z orzechami laskowymi mielonymi i siekanymi.


Dodatkowo:
  • 3 suche wafle (23 x 29 cm każdy)
  • 100 g mlecznej czekolady

Jeden wafel posmarować masą czekoladową, przykryć kolejnym waflem. Posmarować go masą mleczną i przykryć ostatnim z wafli. Całość przełożyć na deskę, przykryć kolejną deską w celu obciążenia i odstawić w zimne miejsce na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie zdjąć górną deskę, posmarować wierzchni wafel rozpuszczoną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia. Następnie pokroić na małe kawałki.


Smacznego!



3 komentarze:

  1. Wow, nie ma to jak dobry, domowy batonik i do tego smakujący jak oryginał! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały! Dzięki za przepis.Sprawdził się na urodzinach wnuczki.
    Dzieciaki wysmakowały do ostatniego kawałeczka.
    Serdeczności i podziękowamia:)))

    OdpowiedzUsuń