czwartek, 16 stycznia 2014

Sałatka z wędzonym łososiem i sosem miodowo-musztardowym


Przepis powstał na potrzeby kolacji wigilijnej, ale doskonale nadaje się na każdą okazję (jak i bez niej). Łosoś, pomidorki koktajlowe i ser pleśniowy to rozkosz dla podniebienia. Do tego dodatek lekko słodkiej, chrupiącej  karmelizowanej marchewki. Mmmm ... Całość polana wytrawno-słodkim sos miodowo-musztardowym, który świetnie komponuje się z wszystkimi składnikami. Sałatka idealna i pozycja obowiązkowa dla Was wszystkich! 


Składniki:
  • mix sałat (dowolna kompozycja)
  • 100 g wędzonego łososia
  • około 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 80 - 100 g sera (może być zwykły żółty, camembert, lazur, gorgonzola - taki, jaki lubicie najbardziej)
  • 1/2 małej czerwonej cebulki
  • 1 średnia marchewka
  • kiełki rzeżuchy lub brokuła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła klarowanego

Na płaski talerz wykładamy sałatę, posypujemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką. Pomidorki myjemy, kroimy na pół i układamy na sałacie.


Ser kroimy w kosteczkę, łososia dzielimy na mniejsze kawałki i układamy kolejne warstwy na talerzu.


Marchewkę obieramy, kroimy w bardzo cieniutkie, szerokie paski (najlepiej zrobić to obierakiem do warzyw). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wrzucamy marchewkę. Podsmażamy chwilę do rozpuszczenia cukru. Marchewka musi delikatnie zmięknąć, ale nadal pozostać lekko chrupiąca. Przestudzoną marchewkę dodajemy do sałatki.


Całość posypujemy kiełkami.


Sos:
  • 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
  • łyżka octu winnego białego

Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Można dodać więcej lub mniej musztardy oraz miodu, w zależności od upodobań. Sos należy posmakować i wówczas delikatnie go zmodyfikować wg własnego smaku.


Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przez podaniem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz