wtorek, 16 września 2014

Ciasto kruche ze śliwkami, budyniem i bezą

 

Po ostatniej wizycie u teściów na balkonie kulało się jeszcze kilka zagubionych, mocno dojrzałych węgierek. Upieczenie ciasta było najlepszym sposobem na uratowanie im życia. I wyszło mi to całkiem nieźle. Obecność w cieście budyniu i dużej ilości owoców sprawia, że ciasto nie jest suche, a beza na wierzchu dodaje sporo słodyczy. Polecam na spróbowanie :-)


Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej

  • 50 g cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 200 g zimnego masła

  • 4 żółtka

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40 g)

  • 500 ml mleka

  • 2 łyżki cukru

  • 700 g śliwek węgierek

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 4 białka

  • 200 g cukru

  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • garść płatków migdałów


Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Do mąki dorzucić masło pokrojone w kostkę, zagnieść palcami do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.


Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu (z 500 ml mleka, dodać 2 łyżki cukru). Lekko przestudzić, wyłożyć na podpieczony spód.


Śliwki umyć, każdą przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę. Do miseczki wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, obtoczyć każdą połówkę śliwki, a następnie ułożyć owoce na budyniu, środkiem do góry. 


Białka umieścić w wysokiej misce, ubijać około 5 minut na gęstą, sztywną pianę, dodawać porcjami 200 g cukru, ubijać do jego rozpuszczenia. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wyłożyć na owoce, posypać migdałami.


Piec około 40 minut w 90 stopniach, aż beza będzie na wierzchu delikatnie chrupiąca. W razie potrzeby na sam koniec można zwiększyć na kilka minut temperaturę, ale należy to robić uważnie, gdyż zarówno beza jak i migdały bardzo szybko się przypalają.


Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Smacznego!




4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie ... koniecznie muszę je zrobić na niedzielę , jeśli tak długo wytrzymam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie smaków które zawsze się sprawdza:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda to ciacho

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzieki wielki za pyszne babeczki, prosimy o wiecej!;d

    OdpowiedzUsuń