wtorek, 9 września 2014

Tartaletki z cukinią i pomidorami

W sezonie, kiedy pomidory są najlepsze, nie potrzebują one specjalnych dodatków. Powinno się jak najbardziej upraszczać potrawy, które z nich przyrządzamy, gdyż same w sobie smakują doskonale i nadmiar dodatków może zbyt przytłumić ich smak. Najlepiej postawić na prostotę - np. w postaci tartaletek. Są proste w przyrządzeniu, ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, sprawdzą się doskonale zarówno jako samodzielny posiłek jak również jako dodatek do dania głównego. Miłośnikom pomidorów polecam spróbować - smakują wyśmienicie!


Składniki na 15 sztuk:

  • ciasto francuskie XXL (375g)

  • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • oliwa z oliwek

  • 2 - 3 średnie pomidory (najlepiej malinowe lub z pola)

  • 1/2 cukinii

  • 1 mała cebula

  • papryczka chili

  • sól, pieprz

 

Przecier pomidorowy zmieszać z ziołami i z 1 łyżką oliwy z oliwek. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, posmarować cienko sosem, pokroić na 15 kwadratów. 


Cebulę pokroić cieniutko w piórka, poukładać na cieście. Pomidory pokroić w średniej grubości plasterki, cukinię w półkrążki, układać na przemian na tartaletkach. Na środku każdej tartaletki ułożyć plasterek chili. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem.


Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 15 - 20 minut, aż ciasto francuskie będzie rumiane.


Podawać samodzielnie lub z ulubionym sosem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz