Tartaletki z cukinią i pomidorami
W sezonie, kiedy pomidory są najlepsze, nie potrzebują one specjalnych dodatków. Powinno się jak najbardziej upraszczać potrawy, które z nich przyrządzamy, gdyż same w sobie smakują doskonale i nadmiar dodatków może zbyt przytłumić ich smak. Najlepiej postawić na prostotę - np. w postaci tartaletek. Są proste w przyrządzeniu, ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, sprawdzą się doskonale zarówno jako samodzielny posiłek jak również jako dodatek do dania głównego. Miłośnikom pomidorów polecam spróbować - smakują wyśmienicie!
Składniki na 15 sztuk:
ciasto francuskie XXL (375g)
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
oliwa z oliwek
2 - 3 średnie pomidory (najlepiej malinowe lub z pola)
1/2 cukinii
1 mała cebula
papryczka chili
sól, pieprz
Przecier pomidorowy zmieszać z ziołami i z 1 łyżką oliwy z oliwek. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, posmarować cienko sosem, pokroić na 15 kwadratów.
Cebulę pokroić cieniutko w piórka, poukładać na cieście. Pomidory pokroić w średniej grubości plasterki, cukinię w półkrążki, układać na przemian na tartaletkach. Na środku każdej tartaletki ułożyć plasterek chili. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 15 - 20 minut, aż ciasto francuskie będzie rumiane.
Podawać samodzielnie lub z ulubionym sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz