piątek, 26 lipca 2013

Kawa mrożona


Było coś na ciepło to i jest na zimno. Weekend podobno ma być upalny, wiec napój jak znalazł dla wielbicieli kawy. Bardzo orzeźwiająca i idealna dla ochłody.


Składniki na 2 duże kawy:
  • 10 kostek lodu
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 300 ml mleka (zagęszczonego lub normalnego 3,2%)
  • cukier - według uznania
  • likier np. baileys lub amaretto - 2 łyżki (można pominąć)

Zmiksować lód, cukier i kawę - obroty 10, czas 5 sek (w blenderze do uzyskania małych okruchów lodowych).Dodać mleko i likier, miksować - obroty 6, czas 2 min. (można użyć zwykłego miksera lub spieniacza do mleka).


Smacznego!


3 komentarze:

  1. pycha, do tego gałka lodów, albo dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też zamierzam poeksperymentować i zrobić jakąś wersję kawy mrożonej.
    zapraszam do siebie http://allroadstokitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń