Kawa mrożona
Było coś na ciepło to i jest na zimno. Weekend podobno ma być upalny, wiec napój jak znalazł dla wielbicieli kawy. Bardzo orzeźwiająca i idealna dla ochłody.
Składniki na 2 duże kawy:
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 300 ml mleka (zagęszczonego lub normalnego 3,2%)
- likier np. baileys lub amaretto - 2 łyżki (można pominąć)
Zmiksować lód, cukier i kawę - obroty 10, czas 5 sek (w blenderze do uzyskania małych okruchów lodowych).Dodać mleko i likier, miksować - obroty 6, czas 2 min. (można użyć zwykłego miksera lub spieniacza do mleka).
Smacznego!
pycha, do tego gałka lodów, albo dwie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie ... połączenie idealne :)
UsuńTeż zamierzam poeksperymentować i zrobić jakąś wersję kawy mrożonej.
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie http://allroadstokitchen.blogspot.com/