poniedziałek, 22 lipca 2013

Lodowy tort truskawkowy

Jak to się mówi "potrzeba matką wynalazków". W tym przypadku wynalazkiem jest lodowy tort, wymyślony w upalną sobotę wcześnie rano, kiedy do drzwi prawie pukali rodzice, a dzień wcześniej tata miał urodziny. Dodatkowo z kontuzjowaną nogą musiałam bazować na tym, co akurat było w najbliższym sklepie, a było niezbyt wiele. Ale za to tort wyszedł super! Z jedną wadą - do środka dałam truskawki, które po zamarznięciu były nie do przekrojenia i baaardzo długo rozmarzały. Dlatego tort bardzo ciężko się kroił i pękał. Nauczona własnym doświadczeniem Wam polecam zrobić tort bez owoców w środku :-)



Składniki:
  • 170 g ciasteczek digestive
  • 50 g masła

Ciasteczka miksujemy w blenderze na proszek. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy do tortownicy (średnica około 24 cm) i dokładnie ugniatamy na dnie. Blachę umieszczamy na około 30 minut w lodówce.


Składniki na środkową warstwę:
  • 750 ml lodów śmietankowych
  • 150 ml lodów truskawkowych
  • 200 g śmietany do deserów 36% z kubeczka

Lody wystawiamy z zamrażalki na około 20 minut przez miksowaniem.
Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wkładamy do zamrażalnika.


Składniki na górną warstwę:
  • 500 g truskawek
  • 150 ml lodów truskawkowych
  • 3 czubate łyżki cukru

Truskawki miksujemy na mus, dodajemy cukier i lody. Dokładnie mieszamy. Nakładamy delikatnie na poprzednią warstwę w momencie, kiedy nie jest jeszcze do końca stężała, co pozwoli nam otrzymać nieregularny, fantazyjny wzór. Chłodzimy w zamrażalce około 2 - 3 godziny.


Wyjmujemy około 30 minut przed podaniem, aby łatwiej było kroić. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz