niedziela, 9 lutego 2014

Krewetki w białym winie


Danie, po którym Waszym ukochanym zmiękną nogi :-) Nawet Ci, którzy nie przepadają za owocami morza będą zachwyceni. Doskonałe połączenie krewetek w sosie z białego wina, z dodatkiem czosnku, chili i natki pietruszki. Proste w wykonaniu, nie wymaga długiego czasu przygotowania, idealne do zrobienia na ostatnią chwilę. Podawane z pieczywem ziołowym zachwyci Wasze podniebienia.


Składniki dla 2 osób:
  • 250 g krewetek tygrysich (świeżych lub mrożonych)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mała ostra papryczka chili
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 80 - 100 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 1 duża łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku

Na patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, chwilę smażymy.


Krewetki świeże płuczemy, obieramy z pancerzyka, odrywamy głowę, nacinamy wzdłuż tułowia i wyciągamy jelito (czarna nitka), pozostawiamy ogonek. Niektóre krewetki są już oczyszczone i wystarczy je tylko opłukać.Krewetki mrożone wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 10 minut do rozmrożenia. 


Osuszone krewetki wrzucamy na patelnię, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy drobno pokrojone chili, doprawiamy solą oraz pieprzem i zalewamy winem. Zmniejszamy ogień, dusimy do czasu zredukowania sosu. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.


Smacznego!


(przepis zaczerpnięty z kwestiasmaku.com)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz