Krewetki w białym winie
Danie, po którym Waszym ukochanym zmiękną nogi :-) Nawet Ci, którzy nie przepadają za owocami morza będą zachwyceni. Doskonałe połączenie krewetek w sosie z białego wina, z dodatkiem czosnku, chili i natki pietruszki. Proste w wykonaniu, nie wymaga długiego czasu przygotowania, idealne do zrobienia na ostatnią chwilę. Podawane z pieczywem ziołowym zachwyci Wasze podniebienia.
Składniki dla 2 osób:
- 250 g krewetek tygrysich (świeżych lub mrożonych)
- 1 mała ostra papryczka chili
- kilka gałązek natki pietruszki
- 80 - 100 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
Na patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, chwilę smażymy.
Krewetki świeże płuczemy, obieramy z pancerzyka, odrywamy głowę, nacinamy wzdłuż tułowia i wyciągamy jelito (czarna nitka), pozostawiamy ogonek. Niektóre krewetki są już oczyszczone i wystarczy je tylko opłukać.Krewetki mrożone wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 10 minut do rozmrożenia.
Osuszone krewetki wrzucamy na patelnię, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy drobno pokrojone chili, doprawiamy solą oraz pieprzem i zalewamy winem. Zmniejszamy ogień, dusimy do czasu zredukowania sosu. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!
(przepis zaczerpnięty z kwestiasmaku.com)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz