Pyszne
ciasto na kruchym cieście, z dużą ilością owoców i śmietankową pianką. Po
upieczeniu smakuje jak budyniowe Ptasie mleczko, potem przypomina bardzo
delikatny, puszysty sernik. Najlepszy przepis na śmietanowiec w internecie,
pieczony na kwaśnej śmietanie. Musicie wypróbować!
Składniki:
- 250 g
masła (twardego, pokrojonego w kostkę)
- 1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
- 1
opakowanie cukru wanilinowego
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie równe
części, owinąć szczelnie w folię, delikatnie spłaszczyć i umieścić w zamrażarce
na minimum 2 godziny lub w lodówce na minimum 4. Można przygotować wcześniej i
przez kilka dni przechowywać w zamrażarce.
Składniki na masę śmietanową:
- 1200 g
kwaśnej śmietany 18%, w temp. pokojowej
- 2
opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (łącznie 80 g)
Dodatkowo:
- 400 g
owoców - wiśni, truskawek, malin - świeżych, mrożonych, z kompotu (powinny
być rozmrożone i odsączone z soku)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać
stopniowo cukier, cały czas ubijając. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
Do piany dodać przesiany proszek budyniowy, wymieszać. Dodawać śmietanę, powoli
i delikatnie mieszając, by piana nie opadła.
Blachę o wymiarach około 40 x 25 wyłożyć papierem do
pieczenia. Jedną część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na dużych oczkach na
tarce. Na ciasto wyłożyć masę śmietanową, na to poukładać owoce i zetrzeć
pozostałą połowę ciasta.
Piec 50 - 60 minut w 180 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku. Przed
podaniem posypać cukrem pudrem.
Czy na pewno 1200g śmietany?
OdpowiedzUsuńTak, na pewno.
Usuń