środa, 21 maja 2014

Zakręcone bułeczki pomarańczowe

  

Pyszne, zniewalająco pachnące, pulchne drożdżowe bułeczki. Nadziewane dużą ilością pomarańczowego twarożku, polane lukrem z pomarańczowym aromatem. Idealne na poprawę humoru w deszczową pogodę - taką jak dziś. Bardzo polecam!


Składniki:

  • 3/4 szklanki letniej maślanki

  • 6 łyżek masła, roztopionego i przestudzonego

  • 3 duże jajka

  • 4,5 - 5 szklanki mąki tortowej

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1/5 szklanki letniej wody


W niewielkiej ilości letniej wody rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru i odstawić na 10 minut do spienienia. 


Jajka delikatnie rozmieszać z pozostałym cukrem i solą. Dodać do mąki. Wlać rozczyn drożdżowy i maślankę, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie pulchne, dobrze napowietrzone i nie będzie kleiło się do rąk. W razie potrzeby dosypać 2 - 3 łyżki mąki. 


Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie powinno podwoić objętość. 


Składniki na nadzienie:

  •  100 g twarogu - półtłustego lub typu Philadelphia

  • 40 g miękkiego masła

  • 1 żółtko

  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy

  • 2/3 szklanki cukru


Twaróg dokładnie ugnieść widelcem, dodać masło, żółtko, skórkę pomarańczową i cukier. Dokładnie wymieszać.


Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Na całość ciasta rozsmarować równo twarogową masę. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, pokroić na 12 części. Każdą z części wziąć w dłonie, rozciągnąć i zwinąć w ósemkę. 

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Drożdżówki piec 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe lukrować.



Lukier:

  •  sok i skórka z 1 małej pomarańczy

  •  1 - 1,5 szklanki cukru pudru


Cukier puder dokładnie wymieszać ze skórką i z sokiem, do uzyskania dość gęstej konsystencji.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz