sobota, 24 maja 2014

Zupa krem ze szparagów

Pyszna, szybka zupa, do tego bardzo wartościowa i sycąca. Doskonale sprawdzi się na codzienny obiad, jak i na przyjęciu dla gości. Zupę można przygotować również z kurczakiem zamiast łososia, ale wydaje mi się, że z nim jest bardziej odświętnie. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę luksusu :-)


Składniki:

  • około 350 - 400 g szparagów zielonych

  • 1 mała cebula

  • 2 małe ziemniaki

  • 1 średnia marchewka

  • 1/3 dużego pora (trochę części zielonej, trochę białej)

  • 1,5 litra bulionu drobiowego

  • sól, pieprz

  • tymianek

  • kwaśna gęsta śmietana

  • kilka kawałków wędzonego łososia

  • oliwa 

 

Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać, pora umyć. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora pokrojonego w paski, smażyć chwilę. Dodać pokrojoną w talarki marchewkę i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, smażyć około 5 minut. Całość zalać bulionem, gotować 20 minut.


Przygotować szparagi - umyć, odłamać zdrewniałą część, pokroić na mniejsze części. Dodać do zupy 5 minut przed końcem gotowania. 


Zupę zdjąć z ognia, wyłowić kilka główek szparagów do dekoracji, całość nieco przestudzić, doprawić do smaku, a następnie zmiksować dokładnie na krem.


Nalewać na talerze, na środek nakładać po łyżce śmietany, dekorować szparagami. Na końcu posypać łososiem.


Smacznego!


3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Chociaż ja cały czas jakoś nie mogę się do szparagów przekonać...
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy istnieje możliwość zamówienia tortu? Jeśli tak to poproszę o jakiś kontakt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę o telefoniczny kontakt w tej sprawie - 533050769

      Usuń