Zupa krem ze szparagów
Pyszna, szybka zupa, do tego bardzo wartościowa i sycąca. Doskonale sprawdzi się na codzienny obiad, jak i na przyjęciu dla gości. Zupę można przygotować również z kurczakiem zamiast łososia, ale wydaje mi się, że z nim jest bardziej odświętnie. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę luksusu :-)
Składniki:
około 350 - 400 g szparagów zielonych
1 mała cebula
2 małe ziemniaki
1 średnia marchewka
1/3 dużego pora (trochę części zielonej, trochę białej)
1,5 litra bulionu drobiowego
sól, pieprz
tymianek
kwaśna gęsta śmietana
kilka kawałków wędzonego łososia
oliwa
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać, pora umyć. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora pokrojonego w paski, smażyć chwilę. Dodać pokrojoną w talarki marchewkę i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, smażyć około 5 minut. Całość zalać bulionem, gotować 20 minut.
Przygotować szparagi - umyć, odłamać zdrewniałą część, pokroić na mniejsze części. Dodać do zupy 5 minut przed końcem gotowania.
Zupę zdjąć z ognia, wyłowić kilka główek szparagów do dekoracji, całość nieco przestudzić, doprawić do smaku, a następnie zmiksować dokładnie na krem.
Nalewać na talerze, na środek nakładać po łyżce śmietany, dekorować szparagami. Na końcu posypać łososiem.
Smacznego!
Wygląda pysznie! Chociaż ja cały czas jakoś nie mogę się do szparagów przekonać...
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Czy istnieje możliwość zamówienia tortu? Jeśli tak to poproszę o jakiś kontakt :)
OdpowiedzUsuńProszę o telefoniczny kontakt w tej sprawie - 533050769
Usuń