czwartek, 14 marca 2013

Babeczki z konfiturą truskawkową i wiosenna dekoracja


Za oknem niestety niezbyt wiosenna pogoda, ale za to u mnie w kuchni jak najbardziej wiosenno - świąteczny nastrój. W roli głównej babeczki z konfiturą truskawkową, a do tego dekoracja z pianek Marshmallow. Dzięki swojemu wyglądowi i smakowi znikają ze stołu błyskawicznie, a zdecydowanie największe wrażenie robią oczywiście na dzieciach. Warto sprawić swoim najmłodszym w rodzinie taką radość :)


Składniki:
  • 210 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 140 g cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. kefiru
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • konfitura truskawkowa

Łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z sodą, dodajemy cukry i mieszamy. Przelewamy składniki mokre do suchych, dokładnie mieszamy (wystarczy wymieszać łyżką lub rózgą).


Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej z nich nakładamy małą porcję ciasta. Łyżeczką na środek nakładamy konfiturę, uważając, aby z każdej strony otoczona była ciastem. Przykrywamy kolejną porcją masy, wypełniając papilotki do 3/4 wysokości.

Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka i zrumienienia wierzchu babeczek.

Dekoracja:

  • białe pianki Marshmallow
  • lukier lub dowolny krem do przyklejania pianek
  • M&M's z orzechami - wybieramy brązowe na główki dla baranków*, a kolorowe kroimy na pół i robimy środki kwiatków

* U mnie opakowanie było "oszukane" i wybrałam zaledwie 2 orzeszki brązowe, dlatego moje baranki miały kolorowe główki :)



Pianki na kwiatki tniemy skośnie, do baranków w poprzek na pół. Przyklejamy na lukier/krem.



Pomysł zaczerpnięty ze strony mojewypieki.com

2 komentarze:

  1. Ale odgapione!! i nawet nie ma napisanego źródła... nie ładnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę wybaczyć, ale każdy niekiedy wzoruje się na cudzych pomysłach, ciężko wymyślać ciągle własne.
      A źródło jest podane.

      Usuń